Dozorčí rada schválila plat šéfa ČD, i s odměnami 592 tisíc

ČTK ČTK
27. 5. 2014 21:20
Kromě výše platu a odměn obsahuje manažerská smlouva pro generálního ředitele šestiměsíční odchodné, které je možné vyplatit po půlroce stráveném ve funkci.
Daniel Kurucz, generální ředitel ČD.
Daniel Kurucz, generální ředitel ČD. | Foto: ČTK

Praha - Dozorčí rada v úterý schválila plat generálnímu řediteli a předsedovi představenstva Českých drah Danielu Kuruczovi. Šéf drah měsíčně dostane základní plat 370 tisíc korun a k tomu může získat dalších 60 procent (222 tisíc korun) na odměnách. Řekl to předseda dozorčí rady Milan Feranec.

Kurucz je generálním ředitelem drah od 20 února. Dosud nebyla výše jeho odměny stanovena a pobíral plat jako ekonomický náměstek, což je pozice, ze které na ředitelský post přišel.

"Vycházeli jsme z velikosti Českých drah a její významnosti a rovněž z toho, že podniká na komerční riziko," doplnil Feranec. O odměnách pro generálního ředitele drah bude podle něj rozhodovat dozorčí rada na základě plnění stanovených cílů. Ty mohou mít ekonomický i jiný charakter.

Kromě Kurucze v úterý dozorčí rada rozhodovala o platu zbylých dvou členů představenstva ČD. Těmi jsou náměstek pro osobní dopravu Michal Štěpán a náměstek pro ekonomiku a techniku Pavel Krtek. Jejich měsíční odměna by podle informací ČTK měla činit 250 tisíc korun. K tomu jim může dozorčí rada podobným způsobem jako u Kurucze přiznat odměny ve výši 50 procent základního platu.

Odchodné již po půl roce

Kromě výše platu a odměn obsahuje manažerská smlouva pro generálního ředitele šestiměsíční odchodné, které je možné vyplatit po půlroce stráveném ve funkci. Tato lhůta se podle Ferance počítá od okamžiku platnosti smlouvy, což je začátek června.

Klasickou konkurenční doložku smlouva neobsahuje. Šéf drah tak může odejít ke konkurenci, nesmí ale zneužívat informací získaných v Českých drahách, doplnil Feranec s tím, že takovéto jednání by se nicméně velmi těžko dokazovalo.

Diskusi kolem vysokých platů vrcholného managementu drah způsobilo šestimilionové odškodné pro bývalého generálního ředitele ČD Dalibora Zeleného. Ten přitom firmu řídil pouhý půlrok, kvůli konkurenční doložce měl ale získat dalších 12 měsíčních platů za to, že po tuto dobu nebude pracovat pro konkurenční firmu. Nakonec ale ČD využily toho, že konkurenční doložku pro Zeleného neschválila dozorčí rada a platnost doložky zpochybnily.

Změny v odměnách generálního ředitele v minulém týdnu potkaly i další ze státních železničních organizací Správu železniční dopravní cesty, kterou by měl od začátku měsíce vést Pavel Surý. Ten by měl brát základní plat 280 tisíc korun, což je o 70 tisíc korun méně než jeho předchůdce Jiří Kolář. K tomu by na odměnách mohl získat 140 tisíc korun za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy