Dostavba úseku D1 u Jihlavy se odkládá na příští rok

ČTK ČTK
8. 8. 2014 15:58
Zimní přestávka obvykle končí v dubnu, a dá se tak předpokládat, že se stavební práce na uvedeném úseku protáhnou do poloviny příštího roku.
U Jihlavy až za rok. Ilustrační snímek.
U Jihlavy až za rok. Ilustrační snímek. | Foto: Jan Schejbal/Economia

Praha - Dostavba dálnice D1 v úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou se odkládá z letoška na příští rok. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by se odstranění starého a položení nového povrchu ve směru z Brna do Prahy do zimy nestihlo. Informaci Českého rozhlasu ČTK potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle něj by se s dalšími pracemi mělo začít až příští rok po zimní stavební přestávce.

„Nová dohoda by měla zhotovitele zprostit jakýchkoliv sankcí a penalizací způsobených odkladem stavebních prací,“ řekl ČTK Rýdl. Firmy totiž podle dohody mají být s pracemi na modernizaci dálnice hotové ještě před začátkem zimní stavební přestávky, jinak jim hrozí pokuta milion korun za každý den zpoždění.

Zimní přestávka obvykle končí v dubnu, a dá se tak předpokládat, že se stavební práce na uvedeném úseku protáhnou do poloviny příštího roku. Úsek u Jihlavy je tak v pořadí už druhým, na němž se práce letos nestihnou podle harmonogramu. Prvním je dálniční úsek mezi Lhotkou a Velkou Bíteší, který je ve skluzu zhruba 200 pracovních dnů.

Na dvou úsecích z celkových čtyř stavební firmy zvládly výstavbu jednoho jízdního pásu (směr z Prahy do Brna) a začaly se stavbou opačného směru. V úseku Větrný Jeníkov - Jihlava se měly původně stavební práce na druhou polovinu dálnice přesunout v příštím týdnu.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy