Vlaky z Pardubic do Liberce nadále zajistí České dráhy, zvítězily v soutěži

ČTK ČTK
23. 7. 2018 17:25
Dráhy uspěly s nabídnutou cenou o téměř 30 korun na vlakový kilometr nižší než dosud. Tendru se účastnily ještě společnosti Arriva vlaky a Leo Express.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Libor Fojtík

Praha - Vlakové spojení Pardubic, Hradce Králové a Liberce budou i po dobu následujících dvou let provozovat České dráhy. Zvítězily ve výběrovém řízení, které vypsalo ministerstvo dopravy. Tendru se účastnily ještě společnosti Arriva vlaky a Leo Express.

Dráhy uspěly s nabídnutou cenou 97,95 koruny za vlakový kilometr, což je o téměř 30 korun na vlakový kilometr méně než dosud. Nyní je dvouměsíční lhůta na podepsání objednávky.

"Všichni tři dopravci měli možnost do dnešního dne poslat svou nabídku, abychom je mohli porovnat a vybrat tu nejvýhodnější pro cestující, tedy kvalitní službu za rozumnou cenu. Nabídky byly doručeny pouze od společností České dráhy a Arriva vlaky. Stávající dopravce podal pro stát nejvýhodnější nabídku, kdy nabídl dvouleté provozování vlaků z Pardubic do Liberce s úsporou 30 milionů Kč ročně," uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Ministerstvo dopravy řeší režim veřejných služeb po skončení platnosti stávajících smluv o veřejných službách s Českými drahami. K prosinci 2018 končí smlouva právě u linky R14 Pardubice - Liberec, a o rok později se to bude týkat většiny linek v dálkové dopravě.

Před každým uzavřením smlouvy o veřejných službách přímým zadáním musí ministerstvo porovnávat doručenou nabídku Českých drah a případně alternativní návrhy jiných dopravců, kteří mají zájem provozovat dotovanou linku. Pokud nedostane ministerstvo jiné nabídky, pak bude jednat nadále o přímém zadání pouze s Českými drahami.

 

Právě se děje

Další zprávy