Zpoždění vlaku i cenu jízdenky přímo v mapě. Ropid integroval dopravní info do Googlu

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
9. 1. 2019 14:02
Díky novým datům, která organizátor pražské dopravy Ropid a pražský dopravní podnik poskytují, mohou lidé při cestování Prahou rychleji zjišťovat aktuální situaci v metru nebo třeba zpoždění vlaků.
Nová data v Google mapách.
Nová data v Google mapách. | Foto: ROPID

Praha začne nově poskytovat dopravní data od dopravního podniku a Ropidu ve strojově čitelném formátu. Cestující tak budou moci například přes Google mapy zjistit dobu odjezdu tramvaje včetně ceny jízdenky, kterou by si měl pořídit, zpoždění vlaku nebo například aktuální přerušení provozu metra.

Systém má za cíl především aktuálně informovat o nenadálých komplikacích na cestě přes hlavní město. Dispečink obou dopravních organizací bude publikovat data v reálném čase, díky tomu tak může nově cestující zjistit, zda nemá zpoždění například autobusová linka některého ze soukromých dopravců (tedy zejména příměstské linky), což do současnosti nebylo možné.

Systém by měl v budoucnu také ukazovat polohu vlakových linek. Tato data má již nyní dispečink k dispozici, jsou ovšem v odlišném formátu a nedají se tak snadno integrovat například do zmíněných Google map.

"Naší prioritou je co největší otevřenost dat o životě ve městě, proto chceme v tomto nastoleném trendu pokračovat, zejména v otázce co nejrychlejšího zpřístupnění aktuálních dat o polohách vozidel pražského dopravního podniku, což je pro cestující naprosto zásadní informace," vysvětluje náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Foto: Google Maps

Novinka by měla pomoci také turistům, kteří neznají aplikace pro vyhledávání spojů jako Pražané. Mnohdy tak plánují svou cestu přes Prahu právě pomocí map od Googlu, kde budou nově upozornění na případné problémy na cestách. 

"Zatímco zpoždění již dnes v IDOS zjistíte, upozornění na problémy na trase nebo na neodjetí spoje v něm prozatím nenajdete. Vyhledávač spojení Googlu navíc umí informace o mimořádnostech a zpožděních započítat i do samotného plánování trasy a může vám tak navrhnout alternativu," vyjmenovává rozdíly mezi novým systémem a využíváním celostátní aplikace IDOS tiskový mluvčí Ropidu Filip Drápal.

 

Právě se děje

Další zprávy