Praha testuje další hybridní autobus. "Vyrobí" až o 30 procent méně emisí než diesel

Ekonomika Ekonomika
12. 8. 2019 16:18
Od pondělí bude pražský dopravní podnik v rámci úspory nafty a emisí testovat nízkopodlažní hybridní autobus Iveco Urbanway Hybrid. Cestující ho mohou vyzkoušet do 10. října zejména na linkách č. 133, 165, 175, 207 a 213. Na stejných linkách se do konce září testuje také další hybridní autobus - Solaris Urbino 12 Hybrid.
Praha testuje další hybridní autobus | Video: Jakub Zuzánek

Nákupem hybridních autobusů chce pražský dopravní podnik pokrýt přechod k plně bezemisním vozidlům. "Podmínkou zavedení vozidel na čistě alternativní pohon je ale vybudování nabíjecí a plnicí infrastruktury v Praze, což je však časově poměrně náročné. Hybridní vozidla budování dodatečné infrastruktury nevyžadují," uvádí ve své zprávě dopravní podnik.

Iveco Urbanway, který dokáže dosáhnout maximální rychlosti 72 kilometrů v hodině, je městský nízkopodlažní autobus standardní délky 12 metrů a pojme celkem 86 cestujících.

Hybridní řešení v jeho případě znamená kombinaci pohonu pomocí spalovacího motoru a trakčního elektromotoru v sériovém zapojení s úložištěm elektrické energie ve formě ultrakondenzátorů. Podle výrobce je spotřeba paliva tohoto vozidla - a tím i emisí CO2 - až o 30 procent nižší v porovnání s dieselovými autobusy.

V současnosti jich jezdí po světě přes 1500 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy