DPH z jízdenek se snižuje. Nezlevníme, úspory dáme na platy, shodují se dopravci

ČTK ČTK
1. 2. 2019 14:55
Jízdné ve vlacích, autobusech nebo na lanovkách od prvního února spadá do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Místo 15 procent je nově deset procent. Dopravci už naznačili, že ceny jízdenek se nesníží, ušetřenými penězi dopravci chtějí pokrýt náklady na provoz, zejména na zvyšující se mzdy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Setrvání stávajících cen i přes snížení daně z přidané hodnoty (DPH) dopravci zdůvodnili rostoucími náklady na provoz, poukázali například na zvýšené ceny elektřiny a paliva nebo na rostoucí výdaje na personál.

Novelu zákona o DPH schválili zákonodárci v prosinci loňského roku. Proti změně se postavila Asociace krajů, nesouhlasila s ní ani vláda. Podle kritiků jde o "dárek" pro dopravce, protože to nepovede ke snížení cen jízdenek.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při schvalování novely uvedla, že snížení sazby připraví veřejné rozpočty asi o 930 milionů korun. Podle svazu měst a obcí tak obce a města přijdou až o 219 milionů korun, které dostávají v rámci rozpočtového určení daní z vybrané DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy