Dohoda o ropě benzin v Česku nezdraží, říkají experti. Příliš nízká cena ale škodí

Pavla Adamcová Jiří Hovorka Pavla Adamcová, Jiří Hovorka
17. 2. 2016 18:00
Čeští řidiči nemusí mít podle analytiků obavy ze zdražování pohonných hmot ani po úterní dohodě Ruska a Saúdské Arábie o zmrazení produkce ropy. K výraznému zdražení komodity je totiž podle nich potřeba snížit přebytek na trhu, k čemuž pouhé zafixování produkce nestačí. Levná ropa je v současnosti dobrou zprávou pro spotřebitele, ovšem může vést k rozkolísání výkonu globální ekonomiky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Londýn - Čeští řidiči mohou na čerpacích stanicích nadále tankovat výrazně levněji než v předchozích měsících. Obavy ze zdražování pohonných hmot nemusí mít ani po úterní dohodě Ruska a Saúdské Arábie o zmrazení produkce ropy. Podle analytiků totiž komoditu výrazné zdražení zatím nečeká. Příliš levná ropa ale paradoxně neprospívá globální ekonomice, může totiž přispět k její nestabilitě.

"Spotřebitelé se zatím mohou těšit na další postupný pokles cen pohonných hmot v České republice. Oproti období před dvěma lety ušetří řidiči na jedné nádrži až několik set korun. Zdražování benzinu a nafty momentálně nehrozí," ujišťuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

"Český spotřebitel může být zatím naprosto v klidu a užívat si po sedmi letech období, kdy se pohonné hmoty stále zlevňují," potvrzuje investiční analytik Broker Consulting Martin Novák. "Samozřejmě je nízká cena pohonných hmot znát i u podnikatelů, kterým se výrazně snížila cena vstupní suroviny a dopravci z toho jen těží."

Analytici ovšem jedním dechem dodávají, že nízké ceny ropy mohou na světové ekonomiky působit dvojsečně. Levná ropa je podle ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče dobrou zprávou pro dovozce této komodity, zároveň je ale špatnou zprávou pro její exportéry. "Prudký pokles cen ropy a následné setrvání ceny ropy na nízkých úrovních proto může vést k problémům v ekonomikách ropných producentů a obecně v těžařském sektoru - jak v rozvíjejících se, tak vyspělých ekonomikách," říká Jáč.

Příliš nízká cena ropy tak podle něj paradoxně může vést k rozkolísání výkonu globální ekonomiky. "To by při nepříznivé konstelaci mohlo mít v konečném důsledku nepříznivý dopad na exporty z české ekonomiky a následně na tuzemskou ekonomiku jako takovou," dodává Jáč.

Nízké ceny ropy zároveň přispívají k nízké inflaci, což zároveň vzbuzuje nervozitu centrálních bankéřů a vede k dalšímu uvolňování měnové politiky. To má v řadě případů v západní Evropě podobu záporných úrokových sazeb, které znamenají problém jak pro finanční sektor, tak i výnosy z úspor domácností.

Aby ceny ropy začaly výrazněji růst, musel by se nejprve snížit přebytek ropy na světovém trhu. Saudská Arábie a Rusko se sice domluvily na zafixování produkce ropy na lednové úrovni, nicméně težba kartelu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i Ruska byla v tu dobu rekordně vysoká. "K tomu (snížení přebytku ropy, pozn. redakce)jsou ale potřebné radikálnější opatření, než jenom zafixování produkce na rekordní úrovni. OPEC i Rusko mohou cenu vyhnat nahoru. Stačí, pokud by oznámily snížení produkce. Nicméně k tomuto kroku zatím nikdo nechce oficiálně přistoupit," domnívá se Tomčiak.

Reakce ostatních ropných producentů na dohodu je navíc rozpačitá. "Zejména v případě Iráku a Íránu, které mají ambice produkci a vývozy ropy v letošním roce zvyšovat," připomíná analytik ČSOB Petr Báča.

Írán ve středu uvedl, že zmrazit těžbu na lednové úrovni a připojit se k plánu Rusů a Saúdských Arabů je pro zemi nelogické. Produkci hodlá naopak dále zvyšovat, dokud nedosáhne úrovně těžby před zavedením mezinárodních sankcí, citovala zástupce Íránu při OPEC Mahdí Asálího íránská média. Teherán tak podle analytiků ukazuje, že zajistit reálné omezení těžby ropy bude v praxi velmi obtížné.

 

Právě se děje

Další zprávy