Dobře načasovaná stávka. Odbory chtějí zasáhnout Amazon

ČTK ČTK
15. 12. 2014 10:00
V Německu se v předvánoční špičce stávkuje v pěti z devíti distribučních center obřího internetového obchodu. Ten ale ujišťuje, že i přes stávku dodá objednané zboží včas.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek | Foto: Reuters

Berlín - Zaměstnanci pěti z devíti německých distribučních středisek amerického internetového obchodu Amazon vstoupili do stávky. Podle odborového svazu Verdi, který stávku svolal, potrvá protestní akce do středečního večera. Internetový obchod ale ujišťuje, že i přes stávku dodá objednané zboží včas.

O půlnoci zahájili stávku zaměstnanci distribučního střediska v hesenském Bad Hersfeldu. Ráno se k nim připojili pracovníci v Lipsku, v bavorském Grabenu a ve střediscích Rheinberg a Werne v Severním Porýní-Vestfálsku. Svaz Verdi zatím počet stávkujících neupřesnil, při předchozích protestech se však do stávky nikdy nezapojili všichni zaměstnanci dotčených center.

Amazon tvrdí, že stávka nebude mít vliv na dodací lhůty objednaného zboží. "Zásilky dorazí včas," řekla deníku Bild mluvčí firmy Anette Nachbarová. Podle ní Amazon využívá k zajištění dodávek i střediska v jiných evropských zemích, která mohou nahradit výpadek těch německých.

Svaz Verdi svolal stávku v předvánočním období kvůli tomu, že může internetový obchod nejsilněji zasáhnout. Předvánoční špička patří pro Amazon z hlediska obratu k nejvýznamnějším částem roku.

Zbytečné odbory?

Odbory pořádají protesty v Amazonu už déle než rok. Svaz Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

"Amazon se stále kategoricky brání tomu, aby uznal právo zaměstnanců na kolektivní smlouvu, a považuje odbory za zbytečné. Podnik chce svévolně diktovat pracovní podmínky," uvedla dnes v tiskové zprávě Stefanie Nutzenbergerová z vedení svazu Verdi. "Zaměstnanci se takovému jednání brání a zákazníci i občané by je v tom měli podporovat," doplnila.

Amazon zvýšení mezd odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, navíc mají nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

Německo je pro Amazon druhým největším trhem po Spojených státech. Má v Německu devět distribučních středisek a zaměstnává tam na 9000 lidí, v době vánoční špičky se tento počet zvyšuje až na 14 000.

Amazon v září zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy