Dobrá zpráva pro řidiče. Cena benzinu zamíří k 30 korunám

David Kohout, Václav Trejbal
4. 8. 2015 18:14
Ceny ropy se po setrvalém poklesu posledních dní podívaly pod 50 dolarů za barel. Se zpožděním by se to mělo projevit i u čerpacích stanic v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CCS

Praha – Benzin a nafta u českých čerpacích stanic už letos s největší pravděpodobností nezdraží. Naopak – cena by mohla klesnout až k třiceti korunám za litr. Očekávají to analytici, které oslovil online deník Aktuálně.cz. Důvodem zlevňování je výrazně klesající cena ropy na světových trzích.

Ceny ropy se po setrvalém poklesu posledních dní krátce podívaly pod 50 dolarů za barel. Pod hranicí, za níž se naposledy obchodovalo letos v lednu, se ocitl jak severomořský typ Brent, tak ruský Urals. Ještě před dvěma měsíci byl Brent o čtvrtinu dražší. Americká ropa WTI se drží u 46 dolarů za barel.

Hlavním důvodem výrazného zlevnění je převis nabídky nad poptávkou. Těžba kartelu OPEC nyní dosahuje rekordně vysokých úrovní a měla by dál růst, pokud skončí sankce proti Íránu – významnému producentovi ropy.

Obchodníci také reagují na neuspokojivé průmyslové statistiky z Číny, největšího importéra ropy. Zpomalování expanze druhé největší ekonomiky světa, která dosud táhla globální růst spotřeby ropné produkce, je pro mnoho investorů i těžařů nemilou zprávou. Zatímco v roce 2010 čínská spotřeba vzrostla o desetinu, loni to bylo jen o 3,3 procenta.

Reakce je pomalejší než u zdražování

Analytici se shodují, že reakce tuzemských „pumpařů“ na zlevňování ropy budou i tentokrát pomalejší, než když cena roste. „Čím déle bude cena ropy na podobně nízkých úrovních, tím roste pravděpodobnost, že se to projeví v plné míře i na čerpacích stanicích. Obecně by se pohyby ceny ropy měly promítnout na čerpacích stanicích s odstupem dvou až tří týdnů,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„První snižování cen na čerpacích stanicích přichází přibližně 14 dní po začátku poklesu cen na trzích. Vždy ovšem závisí na aktuálních podmínkách konkrétního dodavatele a také cenové politice,“ připomíná analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Rychlejší reakci čeká Petr Habiger ze společnosti Colosseum. „Ceny u českých čerpaček jsou pak nejvíce závislé na cenovém pohybu na burze v Rotterdamu, a to přibližně s týdenním zpožděním,“ vysvětluje.

Podle Menšíka pumpaři zlevňují pomalu, protože řidiči jsou s poklesem cen tak jako tak spokojeni. Pumpařům tedy roste marže.

Nejdříve si zvýší marže

„Část čerpacích stanic využívá snížení velkoobchodních cen k navýšení svých marží. Zvláště pak během prázdnin, kdy je poptávka motoristů nejvyšší. V případě Naturalu je tlak na pokles cen nižší,“ vysvětluje Tyleček.

„U nafty byly marže začátkem července extrémně vysoké. V česku jsou průměrné marže okolo dvou korun na litr. Na začátku července byla marže u nafty 2,80 a u benzinu 1,40 koruny,“ říká dobře informovaný zdroj z oboru, který si nepřál být jmenován. Dodává, že cenový pád v Rotterdamu se promítne na český trh obvykle od úterka následujícího týdne.

„Cena surové ropy nyní tvoří jen přibližně čtvrtinu konečné ceny litru benzinu. Zbytek jsou marže a daně,“ připomíná Menčík.

Šéf Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček dodává, že český trh se odvíjí od cen v dolarech, přičemž americká měna vůči koruně v posledních měsících výrazně posílila.

Zpátky ke třiceti korunám

Habiger ke konci srpna očekává průměrnou cenu benzinu na úrovni okolo 32,70 koruny za litr a u nafty 31 korun za litr. „Pokud nedojde k razantnímu omezení nabídky ropy na světových trzích, tak ceny mohou být pod tlakem i na podzim. Není tedy vyloučeno, že v zimním období se cena pohonných hmot v ČR může dostat k úrovni 30 korun za litr nebo dokonce i níže,“ říká.

„Pokud se nízké ceny ropy udrží, lze očekávat v průběhu několika týdnů pokles o více než korunu. Cena nafty by mohla klesnout pod 30 korun, cena Naturalu by mohla spadnout k 32 korunám,“ odhaduje Tyleček. „Tipnul bych si, že maximum letošních cen paliv už máme za sebou. Zároveň už ale nevěřím v nějaké dramatické pády cen ropy. Okolí 40 dolarů za barel je rozumným maximem poklesu cen ropy. V tom případě by se ceny paliv v ČR mohly podívat do blízkosti letošních únorových minim,“ dodává.

Podle Menčíka by se cena Naturalu mohla pohybovat kolem 30 korun dokonce ještě během srpna, pokud by cena ropy i kurz dolaru ke koruně zůstaly na dnešní úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy