Dobrá čísla z ekonomiky. Průmysl i HDP pokračují v růstu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 9. 1. 2015 9:41
Průmysl v listopadu oproti říjnu zrychlil o více jak procento. Dařilo se také stavebnictví. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla o 2,4 procenta.
Česká ekonomika roste rychleji než průměr EU.
Česká ekonomika roste rychleji než průměr EU. | Foto: Reuters

Praha – Český průmysl pokračoval i na konci roku 2014 v dobré kondici. Bez očištění o počet pracovních dnů sice průmyslová výroba v listopadu meziročně klesla o 0,4 procenta, po očištění ale rostla o 4,7 procenta. Loňský listopad měl o dva pracovní dny méně než listopad roku 2013.

Průmysl rostl výrazně také meziměsíčně. Po očištění v listopadu oproti říjnu průmyslová produkce přidala 1,2 procenta. Meziročně vzrostla také hodnota nových zakázek, a sice o 2,6 procenta. Ukázala to nová čísla Českého statistického úřadu.

"Po zohlednění chybějících dnů a vysoké srovnávací základny z loňského roku je prosincový výsledek dobrou zprávou. My jsme se obávali až procentního poklesu," říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. "Předstihové indikátory a výsledky německé ekonomiky ale naznačují zpomalení tempa růstu průmyslu. V roce 2015 počítáme s dynamikou průmyslu okolo 4 % proti necelým 5 % v roce 2014," dodává Horská.

"Zakázky stále rostou, nejvíce se z nich mohou těšit automobilky, které představují více než čtvrtinu celého zpracovatelského průmyslu. Z tohoto důvodu zůstáváme lehce optimističtí, pokud jde o výhled průmyslu. Samozřejmě nelze zcela zapomenout na rizika v podobě propadající poptávky na východě, která se mohou dotknout strojírenství a také výroby automobilů," doplnil Petr Dufek, analytik ČSOB.

Průmysl si i nadále udržoval dominantní pozici nejen z pohledu motoru ekonomiky, ale i tvůrce nových pracovních míst, připomíná Dufek. "Díky svému růstu a novým zakázkám průmyslové firmy po celý loňský rok nabíraly nové zaměstnance a nejvíce se tak zasloužily o vylepšování situace na českém trhu práce," pokračuje. Zatímco v prosinci 2013 nezaměstnanost byla na úrovni 8,2 procenta, na konci roku 2014 to bylo 7,5 procenta. Nezaměstnaných je tak v Česku o 50 tisíc lidí méně než před rokem.

HDP roste víc než průměr EU

Statistici dnes také potvrdili údaje z konce listopadu o růstu hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí roku 2014. Meziročně česká ekonomika vzrostla o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl o 2,5 procenta, mezičtvrtletní růst byl 0,3 procenta.

"Růst české ekonomiky je stabilní, rychlejší než v úhrnu za EU a s relativně pevnými základy," říká Drahomíra Dubská, analytička Českého statistického úřadu. Průměr růstu HDP za třetí čtvrtletí v Evropské unii dosahuje 1,3 procenta. Německá ekonomika rostla o procento. Naopak lépe než Česku se daří například Polsku (+3,4 %), Maďarsku (+3,1 %) a Slovensku (+2,5 %).

Stavebnictví také roste

Dobré zprávy za listopad hlásí také stavebnictví. Stavební produkce v listopadu meziročně vzrostla o dvě procenta, po očištění pak dokonce o 4,7 procenta. Pozitivní vývoj ve stavebnictví tak pokračoval již třetím měsícem. V říjnu stoupla výroba o 2,4 procenta, v září o 8,8 procenta.

Růst podpořilo zejména inženýrské stavitelství, začalo se také stavět více bytů. Naopak méně bytů stavebníci dokončili, vydalo se i méně stavebních povolení. Informoval Český statistický úřad.

"Sektoru se podařilo díky příznivým klimatickým podmínkám stavební sezónu prodloužit a pomohl rovněž i kontinuální příliv zejména veřejných zakázek. Již nyní je zcela zřejmé, že výkony sektoru stavebnictví za celý rok 2014 skončí v kladných číslech. Predikce ředitelů stavebních firem v našich předchozích kvartálních analýzách ukazovaly na růst o 3,4 % a nejnovější čísla ČSÚ obdobný předpoklad potvrzují," říká ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

"Výhled na rok 2015 ukazuje na další mírné zlepšování výkonu českého stavebnictví, a to o 3,3 %. Část firem již proto v průběhu letošního roku plánuje začít nabírat nové zaměstnance a navyšovat své kapacity," dodal Vacek.

Stavebníci v předposledním měsíci loňského roku započali s výstavbou 1967 nových bytů, což je oproti předchozímu roku nárůst o 2,8 procenta. Dokončili 2081 bytů, tedy o 1,8 procenta méně než ve stejném období roku 2013. Počet vydaných stavebních povolení meziročně poklesl o 1,1 procenta, klesla také orientační hodnota těchto staveb.

 

Právě se děje

Další zprávy