Do českých mobilů míří kabelová televize od Telefóniky

Jan Klesla, HN
7. 5. 2014 10:50
Největší tuzemský operátor jako první spouští službu, která umožňuje sledovat živé televizní vysílání v aplikaci v jakémkoliv mobilu, tabletu nebo počítači s připojením k internetu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Největší tuzemský operátor jako první spouští službu, která umožňuje sledovat živé televizní vysílání v aplikaci v jakémkoliv mobilu, tabletu nebo počítači s připojením k internetu.

Telefónica nabídne dvacet kanálů včetně všech hlavních tuzemských stanic. Navíc s třicetihodinovým archivem vysílání, online půjčovnou filmů a do budoucna i placenými stanicemi.

Data místo SMS

Rozšířením kabelové televize do mobilních zařízení chce operátor především naučit klienty používat rychlé datové přenosy, pro které nyní operátoři začínají stavět nové sítě čtvrté generace. Právě internetové připojení a služby mají být v budoucnu jejich hlavním zdrojem příjmů a vyvážit dlouhodobě klesající tržby z volání a krátkých textových zpráv (SMS).

„Všichni stavíme osmiproudou dálnici, ale zatím jsme nedali lidem důvod, proč by po ní měli jezdit,“ říká David Duroň, ředitel marketingu Telefóniky pro domácnosti.

Navýšení limitu za příplatek

Do limitu dat u neomezeného tarifu Telefóniky se v nové službě vejde přehrání přibližně pěti jedenapůlhodinových filmů. Další data si musí zájemce přikoupit – za navýšení limitu na dvojnásobek si připlatí 200 korun.

Podle Duroně firma počítá s tím, že přibližně z osmdesáti procent budou lidé využívat domácí bezdrátové sítě wi-fi. Na rychlý mobilní internet si ale prý zvyknou i na cestách. Tři a půl miliardy korun z něj za loňský rok představuje necelou pětinu mobilních tržeb Telefóniky. Oproti volání a SMS, které padají meziročně dvouciferným tempem, tržby z dat rostou o pětinu.

Základní funkce včetně placeného přehrávání filmů jsou v nové službě dostupné zákazníkům všech operátorů.

Televizní vysílání je ale vázáno na kabelovou televizi O2 TV, provozovanou přes telefonní linky společně s pevným internetovým připojením. Nová služba tak má získat Telefónice nové zákazníky její kabelové televize a připojení k internetu.

Zatím je nová služba zdarma, od října by měla být za poplatek několika desítek korun.

Podrobnosti k tématu čtěte v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy