Do Česka míří mobilní obr HTC, plánuje tu centrum pro Evropu

Mikuláš Klang Luboš Kreč, Mikuláš Klang
16. 2. 2015 5:30
Servisní a logistické centrum společnosti HTC, jednoho z největších výrobců mobilů na světě, má podle zjištění Aktuálně.cz na Moravě zaměstnat zhruba 1200 lidí.
HTC One
HTC One | Foto: HTC

Praha – Jeden z největších výrobců mobilů na světě, tchajwanská společnost HTC, chce posílit svou pozici v Evropě. A klíčovou roli v jeho plánech bude hrát Česko. Online deník Aktuálně.cz zjistil, že firma zde s největší pravděpodobností postaví servisní středisko, kde se budou opravovat telefony zákazníků z celého kontinentu.

Jeden z viceprezidentů asijského výrobce už byl nedávno obhlédnout možné lokality v Česku, znovu sem přijede na konci února. O investici s nejvyšším managementem jednala i poslanecká delegace, která začátkem února zavítala na Tchaj-wan.

„Firma HTC nás na základě našich rozhovorů ujistila, že velmi intenzivně zvažuje a je připravena přijmout rozhodnutí, že bude investovat v Česku. Že zde postaví servisní a logistické centrum, které by mělo zaměstnat zhruba 1200 lidí. Mělo by vzniknout na Moravě,“ řekl místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který návštěvu vedl.

O zvažované investici už ví i premiér Bohuslav Sobotka. Zájem HTC je podle něj výsledkem toho, že tchajwanští byznysmeni mají s Českem dobré zkušenosti.

Že je příchod HTC do Česka na spadnutí, nepřímo potvrdil i šéf vládní agentury CzechInvest, která do země zahraniční investory láká, Karel Kučera. „Nemůžu to přiblížit, protože jsme před podpisem, ale vysoce pravděpodobně tu začnou podnikat v polovině roku. Mělo by jít o více než 1000 pracovních míst,“ řekl Kučera Hospodářským novinám.

Ve stejný den, kdy čeští zákonodárci hovořili se zakladateli HTC, dorazila na české ministerstvo zahraničí protestní nóta čínské ambasadorky. Té se nelíbilo, že čeští politici oficiálně navštívili Tchaj-wan. Ostrovní asijský stát vznikl tak, že se na něj v roce 1949 po porážce od komunistů uchýlily zbytky Čankajškovy armády. Komunistická vláda se sídlem v Pekingu tchajwanskou republiku neuznává.

 

Právě se děje

Další zprávy