Do Česka míří řetězec IDdesign, luxusnější verze nábytku Jysk

Milan Mikulka Milan Mikulka
28. 1. 2016 20:30
Dva zájemci chtějí v Česku provozovat skandinávské prodejny s nábytkem IDdesign, které jsou silné například na Arabském poloostrově. První prodejny by mohly být otevřeny v polovině příštího roku, pravděpodobně v Praze, v Brně nebo Bratislavě. Dánský řetězec IDdesign má za sebou přitom silného nábytkářského vlastníka Jysk, který působí i v Česku.
IDdesign.
IDdesign. | Foto: IDdesign

Praha - V době, kdy tuzemskému několikamiliardovému trhu s nábytkem dominuje švédský řetězec Ikea, chystá vstup do Česka další velká skandinávská společnost. Několik prodejen tu prostřednictvím franšíz chce otevřít dánský řetězec IDdesign.

První obchod by měl být otevřen v polovině příštího roku, uvedl Aleš Tulpa ze společnosti ze společnosti Avex systems, která má hledání zájemců o provoz prodejen s dánským nábytkem na starosti. Lze očekávat, že hlavními lokalitami budou Praha, Brno a Bratislava.

Dánská značka IDdesign působí od roku 1969 ve Skandinávii a jižní a východní Evropě. V posledních letech silně expandovala na Arabském poloostrově − provozuje prodejny v Saúdské Arábii, Kataru, Bahrajnu, Libanonu, Kuvajtu, Ománu či Kataru.

IDdesign má přitom od roku 2013 za sebou silného nábytkářského vlastníka, který už v Česku působí pod značkou Jysk a daří se mu. Tržby za poslední zveřejněný finanční rok končící v srpnu 2014 v tuzemsku přesáhly 1,9 miliardy korun, čistý zisk činil 80 milionů. V polovině roku 2014 měl řetězec v Česku nahromaděný zisk téměř 400 milionů korun.

Nyní chce dánský koncern expandovat ve střední Evropě s nábytkem vyšší úrovně, než má diskontní Jysk. Proto nabízí jako franšízu značku IDdesign. "Osloví ty, kteří inklinují ke spíše klasickému skandinávskému a kvalitnějšímu nábytku. Co se týče ceny, Dánové si určitě uvědomují, že nastupují na středoevropský trh, kde je nižší kupní síla. Nebudou se tak chtít zařadit mezi nejdražší, ale ani to nebude na úrovni diskontních řetězců s nábytkem," popisuje Tulpa strategii značky. IDdesign zatím působí ve středoevropském regionu pouze v Maďarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy