Do Česka loni přijelo 26 milionů cizinců, většina jen na den

ČTK ČTK
23. 4. 2015 10:42
Nejčastěji se v Česku ubytují zahraniční turisté z Německa, Ruska a Slovenska.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Do Česka loni přijelo 25,7 milionu zahraničních návštěvníků. Více než polovina z nich (51,6 procenta) zde ale strávila jen jeden den. V tuzemských hotelech a penzionech se ubytovalo 8,1 milionu turistů z ciziny. Téměř desetina ze zahraničních návštěvníků použila Česko jen jako tranzitní zemi. Vyplývá to z nových údajů Českého statistického úřadu a ministerstva pro místní rozvoj.

Mezi jednodenními návštěvníky ČR převládají Němci, kteří tvoří 60 procent z nich. Následují Slováci (15 procent) a Rakušané (14 procent). Naprostá většina jednodenních návštěvníků míří za nákupy, především do příhraničních měst, jako jsou Aš, Folmava, Hodonín, Cheb a Chomutov. Kupují hlavně zboží a pohonné hmoty. Průměrně utratí 2000 korun.

Z turistů, kteří se v ČR ubytují, jde také nejčastěji o obyvatele Německa (17 procent), dále Ruska (deset procent) a Slovenska (osm procent). Dvě třetiny přijíždějí na dovolenou a 15 procent pak na služební cestu. Opakovaně navštěvuje Česko 52 procent z nich, tři čtvrtiny jezdí nejčastěji do Prahy. Největší část výdajů celkem utratí za dopravu a ubytování, během pobytu pak za zboží a jídlo. Jejich průměrná útrata dosahuje 2800 korun za den, v průměru stráví v Česku šest dnů.

V roce 2014 poskytovalo ubytovací služby v Česku 9013 hromadných ubytovacích zařízení, nejvíce jich bylo v Královéhradeckém a v Jihočeském kraji. V převážné většině se jednalo o menší ubytovací zařízení s méně než 50 lůžky. Více než třetinu z celkového počtu tvořily penziony. Celková lůžková kapacita činila téměř 520 000 lůžek, dalších 51 000 míst bylo pro stany a karavany.

 

Právě se děje

Další zprávy