Detektivové pozatýkali v EU 27 lidí kvůli podvodům s DPH. Prohledávali i domy v Česku

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2015 10:43
Policie několika evropských států zatkla ve čtvrtek 27 lidí, kteří byli údajně součástí sítě zaměřující se na podvody s daní z přidané hodnoty. Skupina si podle evropské agentury pro soudní spolupráci Eurojust nezákonně přišla na 320 milionů eur (asi 8,6 miliardy Kč). Vyšetřovatelé vykonali asi 50 prohlídek, pět mimo jiné i v Česku. Podle mluvčího české protikorupční policie Jaroslava Ibeheje činí škoda způsobená na území ČR 200 milionů korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Haag/Praha - Policie několika evropských států zatkla ve čtvrtek 27 lidí, kteří byli údajně součástí sítě zaměřující se na podvody s daní z přidané hodnoty (DPH). Skupina si podle evropské agentury pro soudní spolupráci (Eurojust) nezákonně přišla na 320 milionů eur (asi 8,6 miliardy Kč). Podle mluvčího české protikorupční policie Jaroslava Ibeheje činí škoda způsobená na území ČR 200 milionů korun. Vyšetřovatelé vykonali asi 50 prohlídek, pět z nich se uskutečnilo v Česku.

"Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality na základě požadavků polských a německých justičních orgánů provedli ve čtvrtek na území České republiky pět domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Dále požádali několik osob o podání vysvětlení a vydání věci," upřesnil Ibehej.

Při koordinované operaci nazvané Vertigo 3 zasáhli policisté také na Slovensku, v Belgii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Dánsku, Francii, Itálii, Irsku, Lucembursku, Rumunsku, Španělsku, Švédsku a Británii, upřesnil Eurojust v tiskovém prohlášení. Do vyšetřování, které iniciovaly německé, nizozemské a polské úřady, se zapojili i experti unijních organizací Eurojust a Europol.

Podvodná síť byla podle organizace Eurojust velmi důmyslná. Její členové se podle vyšetřovatelů podíleli na takzvaném karuselovém nebo kolotočovém podvodu, kdy se většinou zboží převáží přes hranice členských států EU. Vyvážené zboží je osvobozeno od DPH, daň má zaplatit dovozce a může si ji odečíst. Firma ale při podvodu DPH nezaplatí, nebo zboží při dalším prodeji fakturuje s DPH.

Akce proti síti byla součástí širšího vyšetřování organizovaných podvodů s daní z přidané hodnoty v EU zvaného Vertigo. Od začátku roku se jedná o třetí podobný zátah. Podvody s DPH se zvlášť zabývá Společný vyšetřovací tým (JIT), který tvoří Česko, Německo, Nizozemsko a Polsko a který dostává od července 2013 organizační a finanční pomoc od Eurojustu, uvedla tato organizace se sídlem v Nizozemsku na svém webu.

Ve společném vyšetřovacím týmu Vertigo jsou za ČR vedle protikorupčních policistů také zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. "Předmětem činnosti tohoto mezinárodního týmu je vyšetřování rozsáhlých karuselových podvodů na DPH. Dosud zjištěná výše škody na území České republiky činí zhruba 200 milionů korun," doplnil mluvčí Ibehej s tím, že podrobnější informace ke kauze zatím nemůže sdělit.

Eurojust je orgán Evropské unie zřízený za účelem zvýšení efektivity mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech mezi členskými státy EU, zejména v oblasti vyšetřování a stíhání závažné přeshraniční kriminality a organizovaného zločinu. Sídlí v nizozemském Haagu.

 

Právě se děje

Další zprávy