Deficit i vládní dluh budou nižší, než jsme čekali, říká ČNB

ČTK ČTK
6. 2. 2015 10:20
Česko se letos poprvé dostane do deflace, připouští Česká národní banka.
Sídlo ČNB.
Sídlo ČNB. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká národní banka (ČNB) zlepšila pro letošní i příští rok odhad vývoje deficitu veřejných financí. Letos by měl činit 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ještě v listopadu jej přitom ČNB odhadovala na dvě procenta. Pro následující rok centrální banka očekává deficit 1,4 procenta, což je také méně než 1,5 procenta, které odhadovala v listopadu.

S lepším vývojem počítá ČNB i v případě celkového vládního dluhu, který je tvořen dluhem vlády, dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl dosáhnout 43,9 procenta HDP, v listopadu činil odhad 44 procenta HDP. Příští rok má dluh klesnout podle odhadů ČNB na 43,3 procenta.

Centrální banka ve své prognóze zároveň zlepšila odhad vývoje české ekonomiky. V letošním roce podle ní poroste o 2,6 procenta, v roce 2016 pak o tři procenta.

Poprvé v deflaci

Průměrná meziroční míra inflace by měla být letos poprvé za existenci samostatné České republiky záporná, a to minus 0,1 procenta. V roce 2016 by se měl růst cen vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli – podle ČNB bude činit 1,8 procenta.

"Celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se v nejbližším období téměř vytratí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit povede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. Jejich protiinflační působení pak odezní až počátkem roku 2016," vysvětluje ČNB. Loni byla průměrná míra inflace 0,4 procenta, nejníže se zatím dostala v roce 2003, a to 0,1 procenta.

Centrální banka rovněž ve čtvrtek deklarovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Guvernér ČNB Miroslav Singer však zopakoval, že pokud by začala znovu klesat domácí poptávka, tak je banka připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny.

Přímo na dopady poklesu cen ropy, které jsou jednou z hlavních příčin současné nízké inflace, ale centrální banka podle guvernéra reagovat nebude. "To znamená, že je připravena v letošním roce tolerovat dočasný pohyb inflace blízko nuly, nebo i lehce pod ní," tvrdí Singer.

 

Právě se děje

Další zprávy