Neomezená data jsou práce mého týmu, pochlubil se Babiš. Nesmysl, vyvrací to T-Mobile

Ekonomika Ekonomika
17. 6. 2019 16:03
"Společný výsledek dlouhého vyjednávání mého týmu." Těmito slovy premiér Andrej Babiš v pondělí na Twitteru zdůvodnil rozhodnutí mobilního operátora T-Mobile nabídnout dočasně na českém trhu neomezené stahování dat. Operátor to nicméně jako důvod své "letní akce" na stejné sociální síti obratem popřel: "Přímo na tvorbě konkrétních nabídek s nimi nespolupracujeme," uvedl v reakci na jeden z příspěvků, který se na Babišovo vyjádření dotazoval. Vysoké ceny za mobilní data v Česku vládní i opoziční politici kritizují již dlouho.
Jeden ze členů Babišova "datového týmu" Patrik Nacher.
Jeden ze členů Babišova "datového týmu" Patrik Nacher. | Foto: Jakub Plíhal

Operátor T-Mobile oznámil, že nabídne v létě neomezené stahování dat. Do konce srpna si zákazníci budou moci opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu.

Firma změnu zavede od 20. června, platit bude jen o letních prázdninách. "Nejedná se o poslední vylepšení naší nabídky dat," řekla Aktuálně.cz mluvčí operátora Martina Kemrová s tím, že na podobný letní tarif by mohl T-Mobile navázat i v dalších měsících roku.

"Tak konečně. První krok. Díky moc @TMobile_CZE za rozhodnutí přinést lidem v létě neomezená data. Je to společný výsledek dlouhého vyjednávání mého týmu @KarelHavlicek_ @VDzurilla a @PatrikNacher," zareagoval vzápětí na krok operátora na svém oficiálním twitterovém účtu premiér Andrej Babiš.

T-Mobile dialog s představiteli státu potvrdil. Odmítl však, že by s nimi spolupracoval na konkrétních nabídkách. "Můžu vám potvrdit, že s představiteli státu, kteří mají na starosti telekomunikační trh, vedeme průběžný dialog a jednání, ale přímo na tvorbě konkrétních nabídek, s nimi nespolupracujeme," uvedl na dotaz jednoho z uživatelů, zda může Babišova slova potvrdit.

Vysoké ceny za mobilní data v Česku vládní i opoziční politici v minulosti kritizovali. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla.

Minulý týden Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uvedl, že ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. ČTÚ dodal, že operátoři v ČR jednají v tzv. tiché shodě. K tomu podle úřadu přispívá fakt, že soutěž se odehrává u neveřejných slev, a nikoliv plošně v ceníkových cenách. Operátoři to odmítli.

 

Právě se děje

Další zprávy