Další stávka v Lufthanse hrozí ve čtvrtek, pátek a pondělí

ČTK ČTK
23. 11. 2015 16:03
Ve čtvrtek, pátek a pondělí jsou znovu ohroženy lety společnosti Lufthansa. Palubní personál totiž zřejmě bude opět stávkovat. Vedení firmy se dostalo do sporu s odbory především kvůli svému záměru omezit penzijní program pro zaměstnance.
Lufthansa - ilustrační foto
Lufthansa - ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Palubní personál největších německých aerolinek Lufthansa bude zřejmě znovu stávkovat. Odborový svaz UFO dnes ohlásil stávky na čtvrtek 26. a pátek 27. listopadu. Pokud vedení Lufthansy na požadavky odborů ohledně mezd a pracovních podmínek adekvátně nezareaguje, budou stevardi a letušky stávkovat také v pondělí 30. listopadu, uvedl podle agentury DPA předseda odborového svazu UFO Nicoley Baublies.

Podle odborového předáka zatím nebylo rozhodnuto, jakých letů se ohlášená stávka dotkne.

Dosud nejdelší stávka v historii Lufthansy přitom skončila v pátek 13. listopadu. Aerolinky během týdenní protestní akce zrušily 4700 letů, což zasáhlo více než půl milionu cestujících. Zrušeno bylo i více než pět desítek letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem a Prahou a Mnichovem.

Lufthansa minulý týden ve čtvrtek oznámila, že k jednacímu stolu pozvala všechny tři hlavní odborové svazy Verdi, UFO a Vereinigung Cockpit, které zastupují pozemní personál, palubní personál a piloty. Na programu "summitu o práci", plánovaného na 2. prosince, měla být otázka důchodů a jistota zaměstnání. Pokus o společné jednání ale ztroskotal, když svou účast v pátek odmítl svaz Vereinigung Cockpit.

Odborový svaz UFO dnes podle agentury AFP uvedl, že postoj aerolinek k avizované schůzce je "ve všech ohledech nevhodný". Svaz prý skupině Lufthansa poslal návrhy, kterými chtěl zajistit zdárný průběh summitu "z pohledu odborů". Od vedení Lufthansy ale údajně nedostal žádnou odpověď.

Aerolinky nad nejnovější výzvou ke stávce vyjádřily zklamání. "Jsme velmi zklamáni, že na straně odborového svazu není očividně žádná ochota k dialogu, ačkoli je jasné, že řešení lze najít pouze prostřednictvím rozhovorů," uvedla Bettina Volkensová z představenstva Lufthansy.

Lufthansa se dostala do sporu s odbory především kvůli svému záměru omezit penzijní program pro zaměstnance. Vedení aerolinek tento krok obhajuje tím, že musí snižovat výdaje, aby firma obstála v konkurenci nízkonákladových leteckých společností a blízkovýchodních aerolinek, které v posledních letech expandují na evropském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy