Další propad čínských akcií. Klesly nejvíce za osm let

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 27. 7. 2015 12:45
Burzy v Číně srazil do ztrát především pokles akcií v USA z minulého týdne, propad cen komodit a nejistota investorů z dalšího vývoje druhé největší ekonomiky světa.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking/Šanghaj - Ani rozsáhlá opatření, kterými se čínská vláda rozhodla zastavit výrazný propad tamních akcií, v pondělí nezabránila dalším masivním výprodejům.

Čínské akcie oslabily již minulý pátek, nový týden ovšem zahájily více než osmiprocentním propadem. Oživení z posledních dní způsobené zásahy vlády se tak vytratilo. Hlavní index čínské akciové burzy Shanghai Composite v pondělí odepsal 8,48 procenta. Jedná se o největší denní propad na tamní burze od února 2007.

Burzy v Číně srazil do ztrát především pokles akcií v USA z minulého týdne, propad cen komodit, ale také nejistota investorů z dalšího vývoje druhé největší ekonomiky světa, uvedl zpravodajský server CNBC.

Čínská vláda v posledních týdnech zavedla řadu drastických regulačních opatření, aby tamní trh podpořila, a podle některých analytiků si nyní testuje, jestli se dokáže udržet na vlastních nohou.

Objem obchodů přitom v těchto dnech klesá. Podle odborníků to značí, že investoři se dalších změn v měnové politice vlády obávají. "Z krátkodobého hlediska je sentiment stále celkem negativní a panují zde obavy z toho, jak se vláda zachová příště. Nedomníváme se, že výkyvy na trhu jsou u konce. Investoři se totiž bojí, že vláda přijde a udělá něco podobného jako minule," potvrdil ředitel asijských investic společnosti Fidelity Worldwide Investment Meda Samant.

Investory v pondělí neuklidnila ani zpráva o ziscích v čínském průmyslu, které v červnu klesly meziročně o 0,3 procenta po 0,6procentním růstu v květnu a 2,6procentním růstu v dubnu.

Intenzivní výprodeje v Číně se dotkly především akcií v energetickém, realitním a makléřském odvětví.

Negativní vliv z USA

Americký index Dow Jones za minulý týden zaznamenal skoro tříprocentní ztrátu, což je nejvýraznější propad od konce ledna. "Investoři sledují revize firemních výsledků, ale začínají být negativní, protože tolik významných amerických firem už svými výsledky nebo slabým výhledem zklamalo," říká stratég společnosti Okasan Securities Hidejuki Išiguro.

Tento týden navíc proběhne dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed). Při této příležitosti se mluví o tom, že Fed v průběhu čtvrtého čtvrtletí začne s navyšováním úrokových sazeb. To by mohlo vyvolat obavy, že Čína upustí od dalšího uvolňování měnové politiky.

Čínské akcie klesají od poloviny června. Vláda proto přijala řadu opatření, mimo jiné zakázala prodej akcií všem akcionářům s vyšším než pětiprocentním podílem ve firmě a navíc velká část firem registrovaných na čínských burzách reagovala na propad svých akcií pozastavením obchodů s nimi. Od poloviny tohoto měsíce se situace na trhu díky těmto opatřením začala stabilizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy