Pošta má konkurenci. Balík pošlete i ze skříňky

Kateřina Vokurková ČTK Kateřina Vokurková, ČTK
1. 7. 2014 17:15
České poštomaty se propojily se slovenskými a v plánu je i posílání balíků do celé Evropy.
Společnost InPost zavedla přeshraniční doručování.
Společnost InPost zavedla přeshraniční doručování. | Foto: InPost

Praha - Logistická společnost InPost spustila jako první v tuzemsku možnost přeshraničního doručování do samoobslužných výdejních skříní, takzvaných poštomatů.

V současné době je možné doručovat balíky z tuzemských e-shopů do slovenských výdejen, brzy to půjde i naopak. Příští rok by pak poštomaty měly umět přijímat i doručovat balíky po celé Evropě.

V jednání jsou i velké e-shopy

InPost má zatím v Česku 100 poštomatů, na Slovensku jich provozuje 50. Společnost si podle generálního ředitele Rafala Brzosky klade pro letošní rok za cíl, aby byly poštomaty vytíženy z 20 až 50 procent. Na některých frekventovaných místech již podle něj tohoto cíle pomalu dosahují. „V letošním roce očekáváme hlavní boom,“ říká Brzosky.

Firma v současné době finišuje jednání s internetovými obchody, se stovkou menších je už domluvená. Nechat si zásilku poslat do jednoho z poštomatů v Česku a na Slovensku budou moci brzy například zákazníci e-shopu Ráj prádla.cz nebo Elnino.cz. Jednání probíhají například i s internetovými službami Heureka a Slevomat nebo e-shopem Avonu.

„Samozřejmě chceme získat i ty největší e-shopy. Jednání s nimi jsou ale na delší dobu. Spolupráci s nimi tedy neočekáváme dříve než za půl roku,“ vysvětluje Brzosky.

„Proti poštomatům rozhodně nic nemáme, nicméně zahrnout je do našeho systému výdejních míst zatím neplánujeme," reaguje mluvčí jednoho z největších tuzemských e-shopů Mall.cz Michala Gregorová.

"V současné době se zaměřujeme na rozšiřování sítě pod naší vlastní značkou. Důležitou roli pro nás hraje i to, že nad svými výdejními místy můžeme mít naprostou kontrolu. Poštomaty jsou určitě dobrý nápad, ale hodí se spíše pro menší e-shopy,“ zdůvodňuje Gregorová.

V Česku 350 poštomatů

V průběhu třetího čtvrtletí roku 2015 InPost slibuje také možnost z poštomatu balíky odesílat. „Pro tuto službu plánujeme spustit mobilní aplikaci,“ říká Brzosky. Podle něj bude firma ruku v ruce se spouštěním nových služeb počet výdejních skříní navyšovat, a to na zhruba 350.  

"Budeme se snažit každých dvanáct měsíců otevřít kolem padesáti nových zařízení," dodává.

Už příští rok bude možné nechat si posílat zásilky z celé Evropy do českých poštomatů firmy InPost a naopak. „V nejbližším výhledu je Polsko či Maďarsko,“ doplňuje Dana Englichová, generální ředitelka společnosti InTime, která se také na projektu podílí.

Cena doručení do poštomatu je zhruba o pětinu nižší než její dodání do bydliště adresáta.

Výdejní skříně spouští i pošta nebo Alza.cz

Poštomaty nabízejí zákazníkům rychlé vyzvednutí v jakémkoli denním čase. Za pomoci QR kódu v chytrém telefonu trvá pouze několik vteřin. Po předání informace, že je zásilka připravena k vyzvednutí, má klient tři pracovní dny na to, aby zásilku vyzvedl.

Podobné balíkomaty v současné době testuje v rámci pilotního provozu i Česká pošta. Zatím je k dispozici deset takových výdejen. Podobný projekt spustil i internetový obchod Alza.cz, ten provozuje také asi deset výdejních míst, takzvaných Alza Boxů, zejména na čerpacích stanicích OMV.

Přímou konkurencí poštomatům měla být už loni síť podobných výdejních schránek Kouzelná almara. Ta se ale nakonec spojila s InPostem a předala mu svých patnáct dosavadních výdejních zařízení.

InPost se sídlem v Polsku má v současnosti ve 21 zemích 3500 samoobslužných balíkových terminálů. Do konce roku 2016 plánuje v Evropě rozmístění dalších šestnácti tisíc terminálů.

 

Právě se děje

Další zprávy