Další čerpací stanice v Česku se přejmenují na MOL, zmizí Agip i Slovnaft

ČTK ČTK
13. 9. 2016 15:40
Maďarská skupina MOL se loni v Česku dostala do zisku. Tržby jí ale – podobně jako konkurenci – klesly. Nový název už mají dřívější čerpací stanice Lukoil, nyní vrcholí přejmenování sítě Agip, na řadu přijde Slovnaft. Značka Pap Oil, kterou MOL také vlastní, zůstane samostatná.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Economia

Praha – Společnosti maďarské ropné skupiny MOL v Česku vykázaly loni v úhrnu zisk přes 800 milionů korun oproti ztrátě 1,65 miliardy v roce 2014.

Tržby skupiny za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb však meziročně klesly o více než třetinu na necelých 60 miliard korun.

Vyplývá to z účetních závěrek firem skupiny zveřejněných ve Sbírce listin.

Tržby loni klesly i dalším nadnárodním značkám, které na tuzemském trhu čerpacích stanic působí.

Skupina MOL v České republice v loňském roce zahrnovala společnosti MOL Retail ČR (bývalý Lukoil), MOL čerpací stanice (bývalý Agip), Slovnaft ČR a Pap Oil.

Ke konci roku došlo ke splynutí firem Pap Oil a MOL Retail ČR se společností Slovnaft ČR, která se stala jejich právním nástupcem. Obchodní jméno firmy se od začátku ledna 2016 změnilo na MOL Česká republika. Od dubna pak byla s MOL Česká republika sloučena i firma MOL čerpací stanice.

"Obecně k roku 2015 platí, že čísla mají díky akvizicím, integraci a fúzi čtyř společností zkreslující výpovědní hodnotu. Společnost klade důraz na efektivitu a ziskovost," řekl dnes mluvčí MOL v ČR Tomáš Pavlík.

Převzetí 44 čerpacích stanic značky Lukoil dokončila skupina v prosinci roku 2014. Od loňského srpna pak přebrala i 125 pump od italské společnosti Agip. S celkovými 313 čerpacími stanicemi je v současnosti druhým největším provozovatelem benzinových pump na českém trhu.

Skupina MOL již dříve uvedla, že do budoucna plánuje mít v Česku dvě značky – MOL a Pap Oil. Značku MOL má nést zhruba 60 procent stanic skupiny v Česku, zbytek bude Pap Oil. Pumpy Lukoil přejmenoval MOL jako první, nyní mu chybí osadit svým jménem několik posledních čerpacích stanic Agip. "Už nám chybí jen několik míst v Praze. Celý proces bude ukončen v průběhu října," uvedl dnes Pavlík.

Podotkl, že následovat bude přejmenování tuzemských pump Slovnaft. "Přejmenování těchto stanic by mělo proběhnout v posledních měsících letošního roku. Na konci roku už tedy budeme mít k dispozici pouze dvě značky MOL a Pap Oil," dodal.

Jedničkou je Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol. Po převzetí části (68) stanic od OMV bude mít více než 400 čerpacích stanic. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda dnes řekl, že do barev Benziny bylo dosud přebarveno devět čerpacích stanic OMV. "Celý projekt by měl být dokončen v průběhu příštího roku," dodal.

OMV, která v ČR prodejem sníží počet svých stanic na zhruba 140, klesly loni v tuzemsku meziročně tržby o necelých 17 procent na 19,6 miliardy korun. Firma se ale po předloňské ztrátě 3,7 milionu dostala do zisku 178 milionů korun.

Společnost Shell Czech Republic, která v Česku provozuje 177 čerpacích stanic, pak v roce 2015 utržila 17,2 miliardy korun, meziročně o čtvrtinu méně. Zisk firmy stoupl meziročně o 22 procent na 337,8 milionu korun. Nižší tržby byly způsobeny mimo jiné nižší cenou prodávaných pohonných hmot proti roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy