Dálniční známky nahradí kamerový systém. Ministerstvo chce vybrat víc peněz

ČTK ČTK
17. 5. 2016 16:26
Návrh na přechod k systému, který využívá například Slovensko a Maďarsko, plánuje úřad předložit vládě do konce měsíce. Na silnicích ale systém zřejmě nebude dříve než v roce 2019. Loni stát z prodeje kuponů získal 4,42 miliardy korun, o 250 milionů více než rok předtím. Nový systém by měl výběr poplatků zvýšit o zhruba desetinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ministerstvo dopravy připravilo plán na přechod od papírových dálničních kuponů k elektronickému kamerovému systému, takzvanému videotollingu. Návrh na přechod k systému, který využívá například Slovensko a Maďarsko, plánuje úřad předložit vládě do konce měsíce. Řekl to dnes mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Na silnicích ale systém zřejmě nebude dříve než v roce 2019.

Systém, který rozeznává poznávací značky vozidel a umí i vyhodnotit, která vozidla mají dálniční poplatek zaplacený a která ne, by měl výběr poplatků zvýšit o zhruba desetinu. "Zvýší se tím především kontrola. Každé auto, které projede, bude kontrolováno," řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica. Zvýšit by se tak měla platební morálka motoristů, kteří si nyní v řadě případů známku nekoupí a dálnice využívají bez ní.

Na Slovensku, kde by systém zaveden letos, se podle Hořelici výnos z poplatků u osobních aut zvýšil během prvních měsíců o 20 procent. Zatímco technologicky nepředstavuje videotolling problém, jeho brzkému zavedení brání legislativní problémy. Bude totiž třeba změnit zákon o provozu na pozemních komunikacích, zejména proto se zatím počítá se zavedením systému až od roku 2019.

Na zavedení kamerového systému SFDI pracuje několik let. V roce 2013 si nechal zpracovat studii, podle které je tento způsob výběru poplatku lacinější než prodej kuponů. Tehdy fond počítal se zavedením systému od začátku letošního roku.

Loni stát z prodeje kuponů získal 4,42 miliardy korun, o 250 milionů více než rok před tím. Přestože stát dlouhodobě plánuje změnit technologii pro kontrolu zaplacení poplatku, neměl by se měnit způsob, jakým osobní auta za využití dálnic platí. I nadále by si tak lidé měli kupovat časové předplatné, a nikoliv platit za ujeté kilometry jako vozidla s hmotností nad 3,5 tuny.

 

Právě se děje

Další zprávy