Dálniční známky jen elektronicky. Slováci nahradí papírové kupony, cenu nezvýší

ČTK ČTK
19. 11. 2015 17:45
Od příštího roku začne Slovensko používat elektronickou dálniční známku. Předprodej by měl začít v polovině prosince, motorista zadá do systému poznávací značku automobilu a zemi jeho registrace. Ceny se nezmění.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Bratislava - Slovensko zavede od příštího roku elektronické dálniční známky, které nahradí dosud používané kupony v tištěné podobě. Informoval o tom dnes správce slovenských dálnic a rychlostních silnic, společnost NDS.

Elektronickou známku bude možné zakoupit přes internet, pomocí aplikace pro mobilní telefony, u samoobslužných automatů nebo na vybraných obchodních místech, zejména čerpacích stanicích. Předprodej by měl začít v polovině prosince, motorista zadá do systému poznávací značku automobilu a zemi jeho registrace.

Papírové dálniční kupony na Slovensku nahradí od nového roku elektronické dálniční známky.
Papírové dálniční kupony na Slovensku nahradí od nového roku elektronické dálniční známky. | Foto: ndsas.sk

Dálniční známka je určena pro vozidla do 3,5 tuny při jízdě po zpoplatněných úsecích dálnic nebo rychlostních silnic na Slovensku. Ceny kuponů se nezmění; desetidenní známka přijde v příštím roce stejně jako letos na deset eur (270 korun), třicetidenní na 14 eur (378 korun) a za roční známku řidiči zaplatí 50 eur (1351 korun).

Kontrola zaplacení poplatku bude vykonávána prostřednictvím kamer a vozidel NDS, která nasnímají poznávací značku auta. Následně ji porovnají s databází automobilů, jež mají zaplacenou dálniční známku. Systém by měl prověřit 90 procent všech vozů, které denně projedou po zpoplatněných silnicích. Elektronické známky zavedlo již dříve například Maďarsko.

Se zahájením prodeje elektronických dálničních kuponů počítalo Slovensko původně již letos. Start projektu však odložilo z toho důvodu, že NDS musela připravit novou soutěž na provozovatele systému. Tendr vyhrála společnost SkyToll, která na Slovensku zajišťuje výběr mýtného.

Placení mýtného v závislosti na počtu ujetých kilometrů po dálnicích, rychlostních silnicích, jakož i po vybraných úsecích silnic první třídy podléhají na Slovensku autobusy a nákladní vozidla.

 

Právě se děje

Další zprávy