Czech Top 100: Největším českým vývozcem je opět Škoda Auto

ČTK ČTK
16. 6. 2014 13:44
Deset nevýznamnějších českých exportérů loni vyvezlo produkci za téměř 760 miliard korun.
Vývozu Škody Auto má pomoci i nová Octavia pro čínský trh.
Vývozu Škody Auto má pomoci i nová Octavia pro čínský trh. | Foto: Radek Pecák

Praha - Největším českým vývozcem je opět Škoda Auto. Na druhé příčce se umístila RWE Supply & Trading a třetí pozici obsadil Foxconn. Vyplývá to z žebříčku největších vývozců, který dnes zveřejnilo sdružení Czech Top 100.

Největší výrobce automobilů v ČR loni vyvezl produkci za 245,5 miliardy korun, což bylo v porovnání s rokem 2012 o 4,8 miliardy více. Zatímco na východních trzích se škodovkám dařilo o něco méně, než tomu bylo v předcházejícím období, v západní a střední Evropě naopak poptávka rostla. Nejprodávanějším modelem roku se stala Škoda Octavia.

Na druhou příčku postoupila z loňského třetího místa RWE Supply & Trading, která se zaměřuje na obchod s energiemi. Za loňský rok společnost získala vývozem 138,8 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy korun více než v roce 2012.

Na třetí příčce žebříčku se umístila společnost Foxconn, která byla před rokem druhá. Tento významný výrobce spotřební elektroniky a dodavatel IT řešení vyváží sto procent produkce vyrobené v ČR. Loni to bylo za 96,6 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o osm miliard korun.

Čtvrté místo patří opakovaně společnosti Agrofert, na pátou pozici se vyhoupl Energetický a průmyslový holding následován společnostmi Unipetrol, Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, Moravia Steel, ArcelorMittal Ostrava a Panasonic AVC Networks Czech.

"Deset nevýznamnějších českých exportérů loni vyvezlo produkci za téměř 760 miliard Kč. Pořadí na předních místech není nijak překvapivé, protože se na nich opět objevily především významné a dlouhodobě ekonomicky úspěšné firmy. Za loňský rok si však ocenění zaslouží všichni čeští vývozci. Dosáhli rekordního objemu exportu 3,157 bilionu Kč," komentoval vyhlášení žebříčku největších vývozců předseda sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

 

Právě se děje

Další zprávy