Horší rok Tesco dosud nezažilo, ztratilo čtvrt bilionu korun

ČTK Lucie Hrdličková, ČTK
Aktualizováno 22. 4. 2015 10:54
Tesco oznámilo nejhorší ztrátu ve své šestadevadesátileté historii. Do ztráty 6,4 miliardy liber se promítly vysoké odpisy majetku a budov.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Londýn - Britská maloobchodní společnost Tesco potvrdila špatné prognózy analytiků a oznámila největší ztrátu za 96 let svého fungování. Do ztráty před zdaněním ve výši 6,4 miliardy liber (243,8 miliardy Kč) se promítly vysoké odpisy majetku a budov, jejichž hodnotu Tesco v minulosti nadhodnocovalo. Tesco proto muselo snížit účetní hodnotu svých obchodů o 4,7 miliardy liber.

Loni se také ukázalo, že Tesco “nafouklo” svůj zisk za první pololetí finančního roku 2014/2015 o 263 milionů liber, tedy o více než devět miliard korun. Účetní machinace společnost přiznala na podzim. Následky od té doby řeší nový šéf Dave Lewis, který nahradil ve funkci dlouholetého šéfa Philipa Clarka.

Tesco sice vykázalo provozní zisk, nyní ho ale čekají ve světě i v Česku tenké měsíce. Firma oznámila už na jaře, že se rozloučí až s tisíci manažery. "Dnešní výsledky odráží zhoršení situace na trhu a úpadek naší konkurenceschopnosti během posledních několika let," komentoval Lewis výsledky společnosti.

Obchodní zisk se za fiskální rok do konce února snížil na 1,4 miliardy liber z 3,3 miliardy liber o rok dříve. Zisk klesl již třetí rok za sebou. Situace zůstává obtížná i v zahraničí. V Asii obchodní zisk firmy klesl o 15,3 procenta a v Evropě o 31,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Tržby skupiny, včetně prodeje pohonných hmot a daně z přidané hodnoty, se snížily o tři procenta na 69,65 miliardy britských liber a bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů klesly o 1,3 procenta. Bez zahrnutí prodeje pohonných hmot byly tržby nižší o 3,2 procenta.

Praha po restrukturalizaci posílila

V Česku Tesco komunikovalo za poslední finanční rok nárůst tržeb o tři procenta - ty tak v tuto chvíli dosahují necelých 44 miliard korun. “V České republice jsme zaznamenali nárůst prodejů v průběhu celého roku a ke zlepšení došlo také v Maďarsku, Polsku a na Slovensku,” uvedl generální ředitel Tesco Europe David Morris.

Tesco nicméně nezveřejnilo výsledek hospodaření. V předchozím finančním roce 2013/2014 řetězec vykázal ztrátu ve výši rekordních čtyř miliard korun. I tady sehrály svou roli vysoké odpisy budov.

V rámci celkové restrukturalizace oznámilo Tesco před několika týdny změnu vedení ve Střední Evropě, což je jediná lokalita, kde řetězec vedle domovské Británie a Irska v Evropě působí. Z Prahy nyní vede David Morris všechny středoevropské trhy společnosti. Tesco v rámci šetření i v našem regionu zeštíhluje management.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.

 

Právě se děje

Další zprávy