Coca-Cola propustí až 1800 lidí, nejvíce za patnáct let

ČTK ČTK
8. 1. 2015 18:34
Společnost se stejně jako další výrobci sycených nápojů potýká s pomalejším růstem odbytu ve světě a rostoucím strachem západních spotřebitelů z cukru i umělých sladidel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola propustí v rámci plánů na snižování nákladů v příštích měsících 1600 až 1800 lidí z celkového počtu více než 130 000 zaměstnanců.

Coca-Cola to uvedla v dnešním sdělení. Je to největší propouštění u amerického giganta za patnáct let.

Společnost podle agentury AP uvedla, že již začala posílat propouštěcí oznámení zaměstnancům v USA a v některých zahraničních pobočkách. Místa se budou rušit ve všech druzích činnosti, 500 pozic firma zruší ve svém ústředí v Atlantě.

Coca-Cole v poslední době klesají zisky i tržby a firma na to reaguje omezováním výdajů. V říjnu oznámila, že plán snížení nákladů do roku 2019 zvyšuje na tři miliardy dolarů (71 miliard Kč), trojnásobek proti původnímu únorovému předpokladu. Coca-Cola se stejně jako další výrobci sycených nápojů potýká s pomalejším růstem odbytu ve světě a rostoucím strachem západních spotřebitelů z cukru i umělých sladidel.

V roce 2000 Coca-Cola reagovala na útlum zisků a tržeb zrušením přes 5000 pracovních míst. Její hlavní konkurent PepsiCo v roce 2012 ohlásil plán rušení 8700 míst, tedy asi tří procent celkového počtu.

 

Právě se děje

Další zprávy