Optimismus bankéřů se dál plíživě snižuje. Česko poroste pomaleji, euro bude za 24,20

ČTK ČTK
7. 2. 2019 15:35
Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta a pro příští rok na tři procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to ve čtvrtek uvedl guvernér Jiří Rusnok.
Foto: Shutterstock

V předchozí listopadové prognóze centrální banka počítala letos i příští rok s růstem ekonomiky o 3,3 procenta. Banka také zhoršila odhad růstu pro loňský rok, a to na 2,8 procenta z předchozích 3,1 procenta. První odhady vývoje ekonomiky za loňský rok zveřejní Český statistický úřad 15. února.

"Růst české ekonomiky v letošním a příštím roce bude odpovídat jejímu dlouhodobě rovnovážnému vývoji. Růst bude tažen především spotřebou domácností, která bude odrážet rychlou dynamiku růstu jejich příjmů," uvedl Rusnok. K růstu podle něj bude také mimo jiné přispívat rozpočtová politika vlády, a to i zvýšením běžných výdajů.

Zároveň banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25 korun za euro a příští rok posílí na průměrných 24,20 koruny za euro. V předchozí listopadové prognóze ČNB letos počítala s kurzem 24,70 korun za euro a příští rok s 24,20 koruny za euro.

Negativní sentiment na devizových trzích vůči rozvíjejícím se ekonomikám, který brzdí posilování koruny, by měl letos podle Rusnoka odeznít.

V případě inflace ČNB odhad pro první čtvrtletí příštího roku snížila na dvě procenta. V listopadu počítala s 2,1 procenta. Pro druhé čtvrtletí 2020 odhad banka snížila na 1,9 procenta z předchozích dvou procent.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra mírně proinflační, tedy ve prospěch růstu cen. Rizikem je slabší kurz koruny a neřízený brexit. Jako nejistotu pak guvernér označil nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodě.

Ministerstvo financí v nové prognóze z konce ledna zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro rok 2018 na 2,8 procenta. Pro rok 2020 počítá ministerstvo financí s růstem ekonomiky o 2,4 procenta. Česká bankovní asociace letos čeká růst o 2,6 procenta a příští rok o 2,5 procenta.

Evropská komise ve čtvrtek uvedla, že česká ekonomika by letos měla stoupnout o 2,9 procenta, tedy stejně jako loni. Pro příští rok očekává růst o 2,7 procenta. V roce 2017 ekonomika stoupla o 4,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy