Slabou korunu bude ČNB držet i na začátku příštího roku, posunula konec intervencí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 4. 2. 2016 15:31
Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než kolem konce roku 2016. Inflace se ale stále nachází hluboko pod dvouprocentním cílem ČNB. Podle dnes zveřejněné prognózy dojde k udržitelnému plnění inflačního cíle až v průběhu prvního pololetí 2017.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes uvedla, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině roku 2017. Na tiskové konferenci po jednání rady o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer. Důvodem posunutí závazku je vývoj inflace.

Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než kolem konce roku 2016.

Inflace se stále nachází pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Podle dnes zveřejněné prognózy dojde k udržitelnému plnění inflačního cíle v průběhu prvního pololetí 2017. Prognóza zároveň předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni. V roce 2017 pak odhady ČNB počítají s nárůstem tržních úrokových sazeb.

"S ohledem na uvedené skutečnosti lze nyní vyloučit ukončení závazku dříve, než ho předpokládá prognóza, tedy začátkem roku 2017," uvedl dnes Singer. Dodal, že potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu tak přetrvává.

Centrální bankéři tak podle něj diskutovali i o možném zavedení záporných úrokových sazeb. "Naše měnové podmínky mírně přitvrzují kvůli uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky. Debatovali jsme využití úrokové míry, ale nejsem schopen nyní říci něco více jiného," uvedl Singer. Podle něj další možná opatření budou záviset také na vývoji tržních podmínek.

Záporné sazby podle analytiků nehrozí

Záporné úrokové sazby přitom podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela nejsou potřeba. "Podle nás dojde k ukončení kurzového závazku na začátku příštího roku, kdy by podle nás i podle ČNB měla inflace již dosahovat dvou procent," uvedl.

I hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč se domnívá, že zavedení záporných sazeb zatím nehrozí. "Podle mého názoru by ČNB musela čelit skutečně výrazným spekulativním tlakům na kurz koruny, aby k záporným úrokovým sazbám přikročila, neboť samotný výhled HDP a inflace v české ekonomice po záporných úrokových sazbách nevolá," uvedl.

Jáč zároveň upozornil, že ukončení kurzového závazku ČNB bude hodně záviset také na měnové politice ECB. "A v tomto ohledu nelze vyloučit možnost, že kurzový závazek bude udržen déle, tedy i za horizont první poloviny roku 2017," dodal.

Že intervenční režim potrvá déle než do konce roku 2016, ekonomové očekávali. "Podle nás k exitu dojde na jaře 2017," uvedl v lednu hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Ten nevyloučil, že by k exitu mohlo dojít i později, dokonce až začátkem roku 2018. ČNB podle něj totiž může dojít k závěru, že intervence opustí, až bude inflace nad jejím dvouprocentním cílem.

Že by inflace v okamžiku, kdy centrální banka přestane "hlídat" korunu, měla směřovat nad dvě procenta, uvedl na podzim v rozhovoru pro Hospodářské noviny i pravděpodobný budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné.

ČNB zároveň v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,7 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta. V předchozí listopadové prognóze banka počítala letos s růstem o 2,8 procenta a v roce 2017 o 2,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy