ČNB může vydávat i pamětní bankovky, schválili senátoři. První vyjde s Rašínem

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2018 14:52
Centrální banka také nově získá výhradní právo emitovat obchodní mince - české dukáty. Nejsou zákonnými penězi a nemají nominální hodnotu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Česká národní banka se zřejmě dočká nové možnosti vydávat kromě pamětních mincí také pamětní bankovky a obchodní mince. Novelu zákona, která to umožňuje, schválili po poslancích i senátoři.

Pamětní bankovka má být určena ke sběratelským účelům. První taková by se měla objevit v příštím roce při 100. výročí československé měny. Bude na ní první československý ministr financí Alois Rašín, od běžné bankovky se bude lišit také velikostí, potvrdil dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pamětní bankovky vydává nyní řada bank a vyhledávají je sběratelé. Centrální banka hodlá vydávat pamětní bankovky při příležitostech mimořádného významu. Takovým výročím bude 100. výročí národní měny v příštím roce, kdy ČNB chce vydat emisi stokorunových pamětních bankovek. ČNB hodlá také při této příležitosti vydat i pamětní minci v hodnotě 10 000 korun.

Centrální banka také nově získá výhradní právo emitovat obchodní mince - české dukáty. Nejsou zákonnými penězi a nemají nominální hodnotu. Emise obchodních mincí podle materiálu představuje pokračování více než sto let trvající tradice vydávání obchodních mincí na českém území.

V této souvislosti se má také zrušit zákon z roku 1976 o ražbě československých dukátů. Podle vlády tento zákon již neodráží současný stav, kdy je emise mincí svěřena výhradně ČNB. Zpřesní se také ustanovení o výrobě pamětních mincí tak, že je bude možné vyrábět pouze z drahých kovů.

Sněmovna odmítla schválit pozměňovací návrh poslance KSČM Jiřího Valenty, který chtěl do předlohy vložit nové povinnosti pro Českou poštu. Měla mít podle něj povinnost vyměňovat bezplatně určitá množství minci za bankovky a vyměňovat běžně poškozené bankovky nebo mince. V rozpočtovém výboru s tímto návrhem nesouhlasily ministerstvo financí i ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy