Čínský výrobce lančmítů z Teplicka na sebe podal insolvenci

ČTK ČTK
12. 12. 2014 17:05
Do závodu investovala firma více než 430 milionů korun, v té době šlo o největší čínskou investici v České republice. Dluh má firma i za Českou spořitelnou.
Foto: Shanghai Maling

Teplice - Čínská společnost Shanghai Maling, která v Hrobčicích na Teplicku vyrábí masové konzervy, je v insolvenci. Dluží více než 413 milionů korun. Firma navrhuje reorganizaci a výrobu chce zachovat, pokud na to věřitelé přistoupí, píše server iDnes.cz.

Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost. "Navrhovatel neočekává v budoucnu takový rozvoj své obchodní činnosti, aby bylo možno uvedeným závazkům dostát," stojí v něm. Největším věřitelem je Bank of China, které firma dluží 283,4 milionu korun. Více než dvacetimilionovou pohledávku má u Shanghai Maling také Česká spořitelna, v jejíž prospěch je zastavena většina budov a část pozemků.

Výrobu vepřového lančmítu, šunky nebo vepřového masa ve vlastní šťávě zahájila firma na Teplicku na jaře 2008. Do závodu investovala více než 430 milionů korun, v té době šlo o největší čínskou investici v České republice. Plánovala zaměstnat až 150 lidí, nyní jich v závodě pracuje méně než 50.

Za krachem podle insolvenčního návrhu stojí spory o ochrannou známku "Maling" na některých trzích, kam firma své výrobky vyváží. Momentálně vyrábí jen zhruba 15 procent své produkce, při otevření chtěla produkovat až 20 000 tun masových výrobků ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy