Čínská expanze v Česku pokračuje, chtějí největší aerolinky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 4. 9. 2015 15:12
Čínská skupina CEFC dojednala další obchod: zřejmě získá podíl v největších tuzemských aerolinkách Travel Service, a tím i v Českých aeroliniích. Jednání o prodeji potvrdil také prezident Smíšené česko-čínské komory a bývalý šéf ČSA Jaroslav Tvrdík, detaily mohou být známy zítra po slavnostním ceremoniálu v Pekingu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Travel service

Praha – Bývalá budova Živnobanky na pražské pěší zóně v ulici Na Příkopě. Martinický palác na Hradčanském náměstí. Většinu ve fotbalovém klubu Slavia. A zřejmě také podíl v největších tuzemských aerolinkách Travel Service, a tím i v Českých aeroliniích. Čínská skupina CEFC dojednala další obchod, píše server Lidovky.cz.

Podle zdrojů serveru je kapitálový vstup Číňanů do letecké společnosti Travel Service připraven. Její dosavadní spolumajitel, miliardář Jiří Šimáně, informace nevyvrátil. „Mohu se vyjádřit pouze k něčemu, co je černé na bílém a je podepsáno. To není tento případ,“ říká nicméně.

Jednání o prodeji potvrdil také prezident Smíšené česko-čínské komory a bývalý šéf ČSA Jaroslav Tvrdík. Podle něj o transakci dokonce osobně jednal prezident Miloš Zeman během své návštěvy Pekingu. „S detaily si musíte počkat na podpis smluvních vztahů zítra po slavnostním ceremoniálu,“ říká Tvrdík.

Zatím není jasné, o jak velký podíl ve společnosti jde, uvádějí Lidovky.cz. Travel Service, patřící skupině Unimex Group podnikatelů Jiřího Šimáněho a Jaromíra Šmejkala, přitom vlastní 34 procent Českých aerolinií.

CEFC (China Energy Company Limited) vznikla v roce 1980 a je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

Travel Service

Travel Service postupně vytlačil z pozice jedničky na leteckém trhu České aerolinie, je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Předchůdce firmy začal fungovat v roce 1997. Od roku 2004 provozuje i nízkonákladové aerolinie Smart Wings.

Travel Service provozuje zhruba čtyři desítky letounů, kromě Boeingů 737 jsou to Airbusy A320 a menší Cessna Citation. Má přibližně tisíc zaměstnanců. Podle posledních dostupných údajů za rok 2013 Travel Service zvýšil hrubý zisk na skoro 219 milionů korun z předchozích 64 milionů. O více než tři miliardy korun na zhruba 14 miliard vzrostly tržby. Zisk po zdanění dosáhl předloni 158 milionů korun.

Ke konci loňského roku měla firma přes 20 tisíc zaměstnanců. Její obrat podle žebříčku Fortune Global 500 dosáhl 34,7 miliardy dolarů.

Letos v květnu získala CEFC za 78,95 milionu eur (zhruba 2,17 miliardy korun) pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T. Počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti navýšen na deset procent a firma by měla zájem o navýšení podílu na 30 procent. Smlouva o strategické spolupráci mezi CEFC a J&T byla podepsána již loni v říjnu při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.

Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo se sešel v Praze se Zemanem loni v prosinci. Čchan Čchao-tuo řekl, že si CEFC vybrala Prahu jako svou základnu v Evropě a J&T za hlavního evropského partnera. Oznámil také, že společnost chce v ČR investovat až 19 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy