Čínská CEFC kupuje i Martinický palác na Hradčanském náměstí

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 9. 2015 13:55
Firma chystá expanzi na evropské trhy a bude ji řídit z pražské ulice Na Příkopě, kde koupila bývalou budovu Živnobanky. Dnes oznámila další nákup v historickém centru Prahy, finální smlouva ještě není uzavřena. CEFC je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.
Martinický palác na Hradčanském náměstí v Praze
Martinický palác na Hradčanském náměstí v Praze | Foto: ČTK

Praha - Čínská privátní společnost CEFC China Energy Company Limited kupuje další historickou budovu v Praze. Od společnosti Martinický palác získá Martinický palác na Hradčanském náměstí. "Firmy zatím podepsaly dohodu o koupi, finální kupní smlouva ještě není uzavřena," sdělil dnes mluvčí společnosti CEFC Tomáš Buzek. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

Čínská firma také zvyšuje svůj podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance Group. Ten by měl postupně vzrůst až na 30 procent.

Ve středu realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka oznámila, že čínské CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy.

"S velkou pokorou přistupujeme k významu a historické hodnotě budovy Martinického paláce na Hradčanském náměstí v Praze. Chceme pokračovat v citlivé rekonstrukci a rozvoji budovy, kterou započal stávající vlastník, společnost Martinický palác," uvedl prezident CEFC Chan Chauto.

Renesanční Martinický palác byl postavený po požáru Hradčan a Malé Strany v roce 1541. V roce 1583 přešel do majetku rodu Martiniců, kteří začali s rozsáhlou rekonstrukcí a výstavbou, s přestávkami práce pokračovaly až téměř do poloviny sedmnáctého století. Později palác silně utrpěl a ve 20. století byl v poničeném stavu.

První dílčí opravy byly provedeny v 50. letech minulého století. V roce 1953 byla obnovena sgrafita na východní stěně dvora, představující Samsonovy a Héraklovy činy. Generální rekonstrukce pro potřeby Útvaru hlavního architekta města Prahy byla provedena v letech 1967 až 1972. Nyní pokračuje údržba paláce, jejímž cílem je přiblížit vzhled paláce době, kdy zde žil Jaroslav Bořita z Martinic.

Podíl v J&T se zvyšuje

CEFC také navyšuje svůj dosavadní podíl v bankovním holdingu J&T Finance Group na 9,9 procenta, který by měl dále vzrůst až na 30 procent. To již bude vyžadovat souhlasy regulátorů v zemích, ve kterých J&T působí. Žádost o souhlas s navýšením podílu má být podána v nejbližších dnech.

"V CEFC jsme našli partnera, se kterým máme shodnou vizi o možnostech rozvoje v našem regionu, kde chceme dále růst, a to jak organicky, tak prostřednictvím akvizic," říká k transakci Patrik Tkáč, místopředseda představenstva JTFG.

Aktuální rozložení akcionářských podílů ve skupině J&T Finance Group nyní vypadá takto: Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič mají shodně oba po 45,05 procentech, CEFC China Energy Company Limited (CEFC) pak již zmíněných 9,9 procenta.

Společnost CEFC China Energy Company Limited je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, UAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku.

 

Právě se děje

Další zprávy