Číňané s námi přestali mluvit. Potravináři se bojí o kontrakty za stovky milionů

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 3. 11. 2016 17:15
Kontrakty za stovky milionů korun, které čeští potravináři nedávno dohodli s čínskými podniky, se zadrhly. "Nevím, jestli je to kvůli dalajlámovi. V současné době se z Číny nikdo neozývá," řekl majitel firmy, která má do Číny dodat syrovátku za 100 milionů korun. Potravináři již vydali prohlášení, že jsou z aktivit lidovců znepokojeni.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Čeští potravináři se obávají, že se zadrhly připravené obchody s Čínou. Vázne podpis na dodání syrovátky za desítky milionů korun a na sušené mléko za 100 milionů korun. Agentuře ČTK to řekli zástupci firmy Interlacto a Agrární komory ČR.

"Nevím, jestli je to kvůli dalajlámovi. V současné době se z Číny nikdo neozývá, aby se udělaly další kroky," řekl majitel firmy Interlacta Oldřich Gojiš.

Původně očekával podpis smlouvy na dodávky demineralizované syrovátky, která se například používá do kojeneckých výživ, do 14 dní až měsíce od nynějška. Dodávky syrovátky do Číny pak měly začít na přelomu roku. Podle něj však teď z obchodu může sejít. "V žádném případě by se ale nemělo přestat komunikovat," dodal Gojiš.

Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory ČR Dany Večeřové je také problém u společnosti Madeta, která měla dodat na čínský trh sušené mléko za 100 milionů korun.

Potravináře trápí Jurečkovy aktivity

Ministr zemědělství Marian Jurečka se v uplynulých dnech zastal ministra kultury Daniela Hermana (oba KDU-ČSL), který se ve svém úřadu setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Peking považuje dalajlámu za separatistu, který usiluje o odtržení Tibetu od Číny, a setkání zahraničních politiků s nositelem Nobelovy ceny za mír pravidelně kritizuje.

Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. V úterý však informoval o tom, že do Číny nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili. Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching na dnešní schůzce s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou zrušení ministerské cesty nedokázala vysvětlit.

Potravináři již vydali prohlášení, že jsou z aktivit lidovců znepokojeni. "Pevně doufáme, že osobní aktivity pana ministra Jurečky nezavdají další příčiny k přerušení velmi obtížně navazovaných obchodních styků s dalšími zeměmi a samozřejmě i s Čínou. Je potřeba si uvědomit, že čínský, arabský, ale i ruský trh jsou trhy velmi obtížně přístupné," řekla Večeřová. V těchto zemích je nutná důkladná znalost místního prostředí, přímý kontakt i řada veterinárních či rostlinolékařských certifikátů, jejichž získání může trvat i několik let, dodala.

Export jsem neohrozil, říká Jurečka

Jurečka je přesvědčen o tom, že export českého zboží do Číny neohrozil. Dnes uvedl, že chce s čínskými ministry dále jednat, i když letos už asi do Číny nepoletí. Podobné návštěvy se totiž plánují několik měsíců, reálně by mohl do asijské velmoci zamířit v prvním pololetí příštího roku. "Já sám jsem připraven na ty schůzky dorazit. Považuji za nutné se setkat na té nejvyšší úrovni," řekl. Je připraven také uvítat čínský protějšek na svém ministerstvu.

Zrušení Jurečkovy cesty dnes kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož je to problém pro česko-čínské vztahy. "Budeme mít zájem na tom, aby nedocházelo k těmto krokům ze strany Číny, aby i Čína respektovala strategické partnerství," řekl Sobotka novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy