Dostavění elektrárny Dukovany? Čína chce po Česku slib, že zakázku vyhraje bez výběrového řízení

Ondřej Houska Ondřej Houska
25. 10. 2016 7:15
Podle zjištění Hospodářských novin by rozšíření jaderné elektrárny Dukovany mohli zajistit Číňané, a to bez výběrového řízení. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka to je nepřijatelné. Česko podle něj nemůže přistoupit na to, aby Číně zakázku prostě přidělilo. Podle Dany Drábové, šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, by nový blok mohl být v provozu v roce 2037.
Jaderná elektrárna Dukovany.
Jaderná elektrárna Dukovany. | Foto: Reuters

Praha – Čína chce po Česku slib, že bude moci bez výběrového řízení rozšířit jadernou elektrárnu Dukovany. Zjistily to Hospodářské noviny, které získaly návrh seznamu projektů, na kterých by Česko a Čína mohly spolupracovat.

Soupis investic mají obě země slavnostně podepsat v listopadu v lotyšské Rize na summitu šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny. Hospodářské noviny mají seznam k dispozici a jeho pravost jim potvrdil český vládní zdroj.

Dokument obsahuje devadesátku projektů od infrastruktury přes reality, potravinářství nebo třeba cestovní ruch. Nejdůležitější položkou je čínský požadavek postavit v Česku jadernou elektrárnu, aniž Číňané konkrétně jmenují jakou. A bez výběrového řízení.

"To je nepřijatelné," řekl k tomu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s tím, že Číňané mají na mysli výstavbu pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Česko podle něj nemůže přistoupit na to, aby Číně zakázku prostě přidělilo. Na okraji zmíněného dokumentu je proto poznámka Mládkových úředníků, kteří chtějí, aby se tento projekt na konečnou verzi seznamu nedostal.

Česko zatím o výstavbě pátého bloku Dukovan definitivně nerozhodlo. Vyzvalo ale k předložení nabídky firmy z celkem šesti zemí: ze Spojených států, Japonska, Francie, Ruska, Jižní Koreje a z Číny. Podle Dany Drábové, šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, by nový blok mohl být v provozu v roce 2037.

Zdroj z české vlády Hospodářským novinám řekl, že všechny oslovené státy v Česku velmi silně lobbují, aby zakázku dostaly. "Tlak je velký, ale nesetkal jsem se s tím, že by to někdo chtěl takto černé na bílém jako Čína," říká Mládek.

Mládek i další zdroj z vlády listu potvrdili, že Česko neustoupí ze svého záměru rozhodnout o dostavbě Dukovan na základě výběrového řízení. Česká strana tedy podle nich nedá souhlas k tomu, aby se čínský požadavek objevil v definitivní verzi seznamu společných česko-čínských projektů. Ta má být hotová před summitem v Lotyšsku.

Česko v rámci přípravy výběrového řízení ohledně dostavby Dukovan oslovilo celkem tři čínské firmy, předpokládá ale, že nabídka nakonec přijde jen od jedné. Pravděpodobně to bude státní společnost CGN, jak médiím už dřív řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller. Čína v seznamu projektů, do kterých chce v Česku investovat, počítá s výstavbou jaderného reaktoru o výkonu 1250 megawattů za skoro pět a půl miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy