Číňané chtějí postavit u Brna lázně za miliardy, řekl Hašek

ČTK ČTK
22. 5. 2015 15:19
V Pasohlávkách na Brněnsku chtějí Číňané vybudovat lázeňské centrum za více než dvě miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: trivago

Brno - Čínská provincie Che-pej chce v lázeňské zóně v Pasohlávkách na Brněnsku vybudovat lázeňské centrum za více než dvě miliardy korun, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). V místě by měly vzniknout léčebné ústavy a wellness hotely, které by přinesly stovky pracovních míst.

Konečná dohoda o konkrétních podmínkách mezi krajem, obcí Pasohlávky a provincií by měla být podle hejtmana hotová do konce letošního září. Centrum by mělo vzniknout do konce roku 2018.

Místo je pro vybudování lázeňské zóny připravené, ale zatím tam žádné lázeňské objekty nejsou. Už v roce 2007 založil kraj spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky, která na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu pro lázeňskou zónu. "Zástupci provincie Che-pej zónu navštívili a projevili zájem do ní investovat. Krajská rada proto schválila záměr s tímto čínským partnerem jednat," řekl Hašek.

Vznikla pracovní skupina, v níž budou zástupci všech klubů koalice i opozice a zástupci Pasohlávek. "Do konce září budeme vědět, za jakých konkrétních podmínek do toho Číňané půjdou. Do tří let by pak měla být hotová celá realizace," uvedl Hašek.

Podle něj by bylo lázeňské centrum největším v České republice, které by vzniklo na zelené louce. "Lidem by se dostala tradiční evropská lázeňská péče, ale investoři by tam chtěli vnést i prvky moderní čínské medicíny," dodal Hašek.
Kromě toho by oblast napomohla snížit nezaměstnanost. "Každá investice za miliardy korun přináší stovky pracovních míst. Mohli by tam pracovat lidé z Břeclavska a okolí," dodal Hašek.

Provincie Che-pej s rozlohou skoro 190 000 kilometrů čtverečních leží okolo hlavního města Peking. V provincii žije přes 70 milionů obyvatel.

Pasohlávky leží asi 30 kilometrů jižně od Brna v Dyjsko-svrateckém úvalu a žije v nich 700 obyvatel. Obec je na břehu vodní nádrže Nové Mlýny a v jejím katastru jsou významné hydrotermální zdroje, jež jsou potřebné pro lázeňství. V blízkosti je Chráněná krajinná oblast Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí proto domácí i zahraniční turisté hojně navštěvují.

 

Právě se děje

Další zprávy