Čína chystá konkurenci Světové bance. Chce posílit svůj vliv

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 10. 2014 10:40
Vzniká mezinárodní banka na financování asijské infrastruktury. V instituci konkurující světovým organizacím bude mít většinový podíl Čína.
Asijská infrastruktura může podle odhadů potřebovat až 800 miliard dolarů ročně.
Asijská infrastruktura může podle odhadů potřebovat až 800 miliard dolarů ročně. | Foto: Christopher Herwig / Profimedia

Peking - Čína hodlá posílit svůj vliv v Asii. Pomoci jí k tomu může nová mezinárodní banka, jejíž vznik sama navrhla. Spolu s dalšími 21 státy v pátek v Pekingu podepsala dohodu o vytvoření Asijské banky pro investice do infrastruktury, kterou USA vnímají jako konkurenci vůči Světové bance nebo Asijské rozvojové bance. Informovala o tom agentura Reuters.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Austrálie, Indonésie ani Jižní Korea, o jejichž členství Čína stála, se slavnostního založení nové instituce nezúčastnily. Přítomen nebyl ani hlavní asijský konkurent Číny Japonsko. Zúčastnily se naopak Indie, Singapur i Vietnam.

Do infrastruktury může jít ročně až 800 miliard

Nová banka se základním kapitálem okolo 50 miliard dolarů má pomáhat financovat infrastrukturní projekty na asijském kontinentě. Jde například o poskytování úvěrů na výstavbu silnic, železnic, elektráren nebo telekomunikačních sítí.

Podle odhadů bude region na rozvoj infrastruktury v příštích deseti letech potřebovat minimálně 800 miliard dolarů ročně, uvedl list The Australian.

Vznik Asijské banky pro investice do infrastruktury navrhla Čína, která hodlá být jejím největším akcionářem. Čínský podíl v ní by měl přesáhnout 50 procent. Ve stávajících nadnárodních institucích jako právě Světová banka a Asijská rozvojová banka má země omezená hlasovací práva, přestože je druhou největší světovou ekonomikou. Obě zmíněné nadnárodní banky považují za své největší finanční podporovatele Washington a jeho spojence.

Na Austrálii tlačí USA, píší média  

Na Austrálii podle zpráv australské agentury Fairfax Media tlačil šéf americké diplomacie John Kerry, aby se nestala zakládající zemí nové banky. Podle mluvčí americké diplomacie Jen Psakiové nicméně Kerry sdělil Číňanům a dalším partnerským státům, že USA myšlenku vytvoření infrastrukturní banky pro Asii vítají, apelují ovšem na to, aby dodržovala mezinárodní normy spojené s řízením podniku a transparentností.

Ze vzniku Čínou podporované instituce není nadšený ani prezident Asijské rozvojové banky Takehiko Nakao. "Chápu to, ale tento krok nevítám," řekl novinářům. Čína má v Asijské rozvojové bance se základním jměním 164 miliardy dolarů podíl ve výši 6,5 procenta, zatímco podíl Spojených států a USA je více než dvakrát vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy