Chuť utrácet Čechy neopustila, maloobchodní tržby dál rostou

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 3. 9. 2015 9:50
Česká ekonomika bude zřejmě i ve druhém pololetí roku 2015 těžit z vyšších útrat domácností. Ty naopak zase povzbuzuje růst, se kterým souvisí menší strach ze ztráty práce. Tržby maloobchodních prodejců v červenci rostly o 6,7 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Vypadá to, že české ekonomika ani ve druhé polovině roku 2014 nepřijde o jeden ze zdrojů rychlého růstu. České domácnosti nakupovaly i na začátku letních prázdnin výrazně více než loni.

Tržby maloobchodních prodejců v červenci rostly - bez započítání nákupů aut - o 6,7 procenta. Před očištěním o počet pracovních dní, kterých bylo v červenci o jeden méně než loni, činil meziroční růst 5,5 procenta.

Stejně tak se maloobchodní tržby zvýšily ve srovnání s minulým měsícem, proti červnu byly o 0,4 procenta vyšší. Ukazují to čtvrteční data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Lidé utráceli více ve všech sortimentech zboží, to znamená za potraviny, nepotravinářské zboží i za pohonné hmoty. Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně hlavně díky nižším cenám paliv o 6,2 procenta, za prodej nepotravinářského zboží o 6 procent a za potraviny o 4,7 procenta.

"Spotřebitelský apetit je odrazem růstu domácí ekonomiky. V posledním roce výrazně poklesla nezaměstnanost a tvorba nových pracovních míst je nejrychlejší od krizového roku 2008," komentuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Spotřebitelé jsou podle něj díky menší obavě ze ztráty zaměstnání stále více ochotni utrácet.

"V letošním červenci naopak proti působil nižší počet pracovních dní a tropické teploty, které část zákazníků poslaly z obchodů k vodě," dodává Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Nákupy přes internet rostou téměř o pětinu

Nadále nejvíce rostou nákupy přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby - tržby tu meziročně stouply o 19 procent. "To je paradoxně jejich nejhorší výsledek letošního roku. Přesto jde o jeden z nejrychleji rostoucích oborů," uvádí analytik Home Credit Michal Kozub.

Specifický vliv měl také čas dovolených. "Teplé červencové počasí vybízelo k cestování a přispělo tak k růstu tržeb za ubytování o 14,5 procenta," navazuje Novák.

Za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci utratili spotřebitelé o 5,7 procenta více, za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 5,3 procenta a za výrobky pro domácnost o 5 procent. Tržby za nákup počítačových a komunikačních zařízení se zvýšily o 4,4 procenta a za oděvy a obuv o 1,8 procenta.

Podle Kozuba zažívá nyní tuzemský maloobchod zlaté období. "Celý letošní rok má průměrný růst o šest procent a ani jeden měsíc nezaznamenal pokles. Obchodníci tak silný růst už dlouhé roky nepamatují, naposledy v roce 2007," zdůrazňuje.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které eviduje ČSÚ samostatně, se ve srovnání s loňským červencem po očištění o kalendářní vlivy zvýšily o 9,3 procenta. Tento růst byl pomalejší než v červenci, kdy se tržby meziročně zvýšily o 15,9 procenta. "Nečekaně silný nárůst prodejů aut v červnu si doslova říkal o nějakou korekci," říká ale analytik Raiffeisenbank Michal Brožka, podle kterého nelze mluvit o žádném významném zklamání.

"Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o šest procent, přitom za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, vzrostly o 6,3 procenta a za opravy o 4,7 procenta," doplňuje ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy