ČEZ zneužil postavení na bulharském trhu, tvrdí regulátor

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 7. 2014 13:15
Konečné rozhodnutí vynese tamní úřad pro ochranu hospodářské soutěže za dva měsíce. Do té doby má energetický gigant čas na odpověď.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. Ilustrační foto
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Sofia - Bulharský antimonopolní úřad dnes obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu.

Informovala o tom agentura Reuters. Společnosti mají dvouměsíční lhůtu na odpověď. Pak by měl regulátor vynést konečné rozhodnutí.

Antimonopolní úřad tvrdí, že společnosti stanovily firemní klientele omezení pro změnu dodavatele elektrické energie a pro nákup energií na volném trhu.

"Nejedná se o žádné nové obvinění, toto šetření bylo započato již v březnu minulého roku," sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. "Nicméně i nadále toto obvinění odmítáme jako neopodstatněné, všechny naše společnosti vždy dodržovaly a dodržují zákony Bulharska i Evropské unie," dodává.

Stejné stanovisko zaujímá i EVN. "Takováto prohlášení jsou neopodstatněná, máme ale šedesát dní na to, abychom dokázali, že jsme v právu," cituje Reuters mluvčího EVN. Společnost Energo-Pro se prozatím nepodařilo kontaktovat.

Nejde o první obvinění

Bulharská Komise pro hospodářskou soutěž loni v březnu zahájila vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Antimonopolní úřad přitom provedl razii v bulharském sídle ČEZ, která i tehdy podezření odmítla.

Z porušení pravidel hospodářské soutěže obvinil úřad tyto společnosti již v květnu. Tehdy kritizoval, že podniky stanovily poskytovatelům televizních, telefonických služeb a internetu údajně nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím.

Trojicí podniků se zabývá také bulharský energetický regulátor DKEVR, který proti nim vede řízení o možném odebrání licencí. Zahájil je kvůli sporu o zaplacení údajného dluhu distributorů.

Ceny elektrické energie jsou v nejchudším členském státu Evropské unie politicky citlivé téma. Země nyní míří k předčasným volbám poté, co premiér Plamen Orešarski ve středu oznámil rezignaci na svou funkci. Termín voleb je stanoven na 5. října.

 

Právě se děje

Další zprávy