ČEZ odstaví uhelnou elektrárnu ve Varně, možná natrvalo

ČTK ČTK
7. 5. 2014 6:40
ČEZ v případě ukončení provozu elektrárny odepíše investici v řádu miliard korun, píše Ekonom.
ČEZ - ilustrační foto.
ČEZ - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Energetická společnost ČEZ na konci letošního roku odstaví z provozu uhelnou elektrárnu v bulharské Varně. Možná to bude natrvalo, napsal ve středu týdeník Ekonom.

Záležet to bude na tom, zda se česká firma dohodne s bulharskými úřady na smysluplných podmínkách provozu elektrárny. Její provoz je nyní vysoce ztrátový a produkuje nadměrné emise.

ČEZ by v případě ukončení provozu elektrárny podle týdeníku odepsal investici v řádu miliard korun. Z investované částky 8,7 miliardy korun do nákupu společnosti TEC Varna se české firmě vrátila zpět méně než polovina. ČEZ už ve svém účetnictví vytvořil k hodnotě elektrárny opravné položky 2,3 miliardy korun.

Další problémy v Bulharsku

Elektrárna ve Varně vyrábí jen v omezeném rozsahu, funguje jako záložní zdroj energie. Navíc je závislá na dovozu černého uhlí z Ukrajiny. Neplní limity pro emise oxidů dusíku a síry a tři ze šesti bloků jsou nyní mimo provoz. Další tři podle Ekonomu skončí s výrobou na konci letoška.

Následovat by měla dvouletá ekologizace provozu za nejméně 68 milionů eur (1,9 miliardy Kč). ČEZ ji však nechce schválit, dokud nebude mít přislíbenou její návratnost.

ČEZ má v Bulharsku i další problémy. Místní energetický regulátor DKEVR nyní rozhoduje o odebrání licencí na prodej zahraničním distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN. Důvodem je spor o zaplacení údajného dluhu distributorů. Rozhodnutí by mohlo padnout 12. května.

 

Právě se děje

Další zprávy