ČEZ letos propustil téměř 800 lidí. Odejdou i další

ČTK ČTK
15. 12. 2014 14:04
ČEZ oznámil v průběhu roku úsporná opatření. Propouštět bude i v letech 2015 a 2016.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Praha - Společnost ČEZ letos v Česku propustila téměř 800 lidí, v příštích dvou letech firmu opustí další zaměstnanci. Vyplývá to z dnešního vyjádření mluvčího ČEZ Ladislava Kříže pro ČTK.

"V roce 2014 jsme v ČR uvolnili 3,8 procenta zaměstnanců," řekl Kříž. Podle výroční zprávy firmy za loňský rok měla skupina ČEZ v Česku ke konci loňského roku 20 683 zaměstnanců. Firma tak letos propustila přibližně 785 lidí.

ČEZ letos v červnu oznámil, že celkově plánuje v tuzemsku v nadcházejících dvou letech uspořit 14 až 27 procent stálých provozních nákladů. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš řekl v září Hospodářským novinám, že by firma mohla celkově propustit zhruba šest procent zaměstnanců.

Kříž ČTK řekl, že firmu letos z plánovaných šesti procent opustila zhruba polovina. Se zbylými třemi procenty se ČEZ rozloučí příští rok a v roce 2016. Číslo za celý letošní rok je větší, protože ČEZ tyto kroky oznámil až v průběhu roku.

Mzdy neporostou

Mluvčí dále uvedl, že ČEZ uzavřel se zaměstnanci kolektivní smlouvu do roku 2017. Z ní vyplývá, že si zaměstnanci firmy příští rok mzdově nepolepší. "Obsahuje nulový nárůst mezd v roce 2015, o nárůstu mezd pro rok 2016 budou smluvní strany jednat, v roce 2017 bude nárůst mezd o inflaci," sdělil Kříž.

Růst mezd firmy se podle Kříže v minulých letech pohyboval v důsledku ekonomické krize a vývoje ceny elektřiny okolo inflace. Byly ale i roky s nulovým růstem, například rok 2010, dodal.

Severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová doplnila, že kolektivní smlouva obsahuje i benefity pro zaměstnance, například příspěvek na stravování, penzijní připojištění, životní pojištění, rekreaci a rekondici, sociální výpomoc či odchodné při odchodu do důchodu.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy