ČEZ dostal výjimku na Dukovany. Úřad prodloužil povolení na provoz prvního bloku

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 12. 2015 17:28
Desetileté povolení mělo končit 31. prosince, Státní úřad pro jadernou bezpečnost ale udělil ČEZu výjimku do konce března roku 2016. Do té doby by měla energetická firma získat novou licenci. Jde o procesní záležitost, která nemá nic společného se schopností dukovanských bloků dodávat elektřinu.
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Reuters

Dukovany - Firma ČEZ může provozovat první blok Dukovan až do konce března. Desetileté povolení mělo u tohoto jaderného bloku původně končit 31. prosince. Do té doby měla energetická společnost získat novou licenci, což se jí ale nepodařilo. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) jí nyní prodloužil povolení o tři měsíce. Informaci z elektrárny dnes na dotaz ČTK potvrdila předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

"Vydali jsme prodloužení platnosti stávajícího povolení do 31. března 2016," uvedla Drábová. Do té doby by firma ČEZ měla mít vyřízeny potřebné náležitosti, aby jí státní úřad mohl pro první dukovanský blok vydat nové povolení k provozu. Podle Drábové ale jde o procesní záležitost, která nemá nic společného se schopností dukovanských bloků dodávat elektřinu.

O přerušení správního řízení pro vydání nového povolení k provozu prvního bloku Dukovan požádala firma ČEZ 9. prosince s odůvodněním, že potřebuje víc času na rozšířené kontroly svarů v tomto bloku a na zpracování jejich výsledků do průkazné dokumentace. Zároveň požádala SÚJB o prodloužení dosavadního povolení. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk řekl, že kladné rozhodnutí úřadu bylo doručeno dnes.

Kontroly svarů provádějí odborníci u tří jaderných bloků Dukovan, protože při prověrce dokumentace byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Od 19. září kvůli tomu v elektrárně funguje jen jeden ze čtyř bloků. ČEZ by podle Bezděka chtěl do konce roku ukončit odstávku třetího bloku. Zbývající dva bloky Dukovan budou stát i po Novém roce.

Dukovany mají instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Podle původního projektu měla být elektrárna v provozu 30 let, což je doba, která nyní končí.

Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan začal fungovat v červenci 1987. ČEZ ale usiluje o prodloužení životnosti této elektrárny. U jednotlivých bloků zatím žádal o nové povolení k provozu vždy po deseti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy