ČEZ vyplatí 22 miliard. Jak se porcuje nejziskovější firma

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
27. 6. 2014 18:00
Původní Babišův návrh neprošel. Valná hromada rozhodla, že ČEZ vyplatí dividendy jen z 61 procent loňského zisku.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. Ilustrační foto
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendy z 61 procent loňského čistého zisku. Na jednu akcii tak vyjde 40 korun. Rozhodla o tom páteční valná hromada, která zároveň radikálně obměnila dozorčí radu energetického gigantu.

Stát, který v nejziskovější tuzemské firmě vlastní přes dvě třetiny akcií, tak získá "jen" 15 miliard korun. To je o deset miliard méně, než původně navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Požadavek na vyplacení celého zisku akcionářům, jak chtěl v březnu ministr financí Andrej Babiš (ANO), nakonec vůbec nezazněl.

Celkově firma rozdělí na dividendách 21,5 miliardy korun.

ČEZ se již šest let drží stejné dividendové politiky. Každý rok vyplácí okolo 50 až 60 procent zisku.

Nejziskovější, ale slabší než dříve

Loňský zisk energetické skupiny - 35,2 miliardy korun - byl nejnižší za posledních pět let, přesto zůstává nejziskovější tuzemskou firmou.

"Evropská energetika se ocitá v hluboké krizi. Celkové ceny elektřiny pro zákazníky a firmy v Evropě postupně rostou zejména z důvodu masivní garantované podpory obnovitelných zdrojů. Naproti tomu velkoobchodní ceny elektřiny již řadu let výrazně klesají, protože elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů na trhu nesoutěží a nahrazuje tak tu z klasických elektráren,"

Generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš

Oproti roku 2009 klesl zisk skupiny o téměř 17 miliard korun, v porovnání s rokem 2012 klesl o pět miliard.

Sama firma vysvětluje pokles zisku výrazným snížením velkoobchodních cen elektřiny v důsledku masivní podpory obnovitelných zdrojů energie. Negativně se prý na zisku podepisuje také rostoucí nejistota regulatorních podmínek energetiky v Evropě.

Ještě většímu propadu zisku loni zabránilo vyřazení albánské distribuční a prodejní společnosti CEZ Shpërndarje z konsolidačního celku skupiny.

Mírně pozitivní vliv na loňské hospodaření mělo převzetí správy výkupu obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla Operátorem trhu s elektřinou (OTE) a také mimořádný výnos z prodeje Elektrárny Chvaletice.

Stejně jako loni

Schválená dividenda ve výši 40 korun na akcii tak dosahuje stejné výše jako před rokem. Za rok 2012 se vyplácelo 45 korun, za rok 2011 dokonce 50 korun na akcii.

Členové představenstva si mají z loňského zisku rozdělit tantiémy v celkové výši 25,5 milionu korun. Na účet nerozdělených minulých zisků má směřovat 4,8 miliardy korun.

Stát má 70 procent

Základní kapitál skupiny tvoří 537 989 759 kusů akcií o jmenovité hodnotě 100 korun. Největším akcionářem je stát, který vlastní 69,78 procenta akcií.

Více než jedno procento akcií drží i německá divize operátora frankfurtské burzy, společnost Clearstream banking, jejíž podíl dosahuje 3,39 procenta. Dále jde o společnosti Chase Nominees Limited (2,46 %), Brown Brothers Harriman (1,73 %) a Nortrust Nominees Limited (1,09 %).

Na fyzické osoby připadají 7,3 procenta akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy