ČEZ chce k sousedům. Potvrdil zájem o Slovenské elektrárne

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 19. 11. 2014 17:57
Slovenské elektrárne v roce 2013 vykázaly čistý zisk ve výši necelých deseti miliard korun.
Šéf ČEZ Daniel Beneš kouká se zájmem k sousedům.
Šéf ČEZ Daniel Beneš kouká se zájmem k sousedům. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Energetická společnost ČEZ chce koupit dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách, který prodává italská společnost Enel.

ČEZ, v němž český stát drží majoritní podíl, dnes odeslal Enelu dopis, ve kterém vyjadřuje zájem o Slovenské elektrárne.

"Spojení ČEZ a Slovenských elektrární by přineslo synergické efekty při řešení provozu a rozvoje jaderných i vodních elektráren v obou zemích," stojí v prohlášení společnosti.

ČEZ zároveň chce detailní analýzu a řešení otevřených otázek spojených zejména s výstavbou jaderné elektrárny Mochovce. Kvůli problémům okolo plánovaného rozšíření této elektrárny ČEZ zájem Slovenské elektrárne dlouho zvažoval.

Největší chyba

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš mluvil o nových akvizicích už na konci dubna poté, co jeho firma rozhodla o ukončení tendru na dostavbu Temelína. Za zajímavá aktiva tehdy označil společnosti Vatenfall v Německu a právě Slovenské Elektrárne.

ČEZ přitom podal nabídku na koupi 66procentního podílu ve slovenské energetice už v roce 2004. "Největší chybou v historii společnosti bylo, že jsme nezrealizovali koupi Slovenské Elektrárne. Kdyby se to bývalo podařilo, ČEZ by dnes byl v naprosto odlišné pozici. Pokud by tato aktiva byla na prodej, zahájíme intenzivní jednání," řekl agentuře Bloomberg v dubnu Beneš.

V říjnovém rozhovoru pro agenturu Reuters zase uvedl, že nejistoty kolem neustále odkládaného a stále dražšího projektu dostavby elektrárny Mochovce mohou zmařit celý plán prodeje Slovenských elektráren. Už tehdy zdůraznil, že Enel a slovenský stát, který má v podniku 34 procent, by měly tato rizika před prodejem vyřešit.

Slovenská vláda podle dosavadních informací žádné garance na pokrytí rizik kolem Mochovců neplánuje. Podle slovenského premiéra Roberta Fica, o tom, že by stát garantoval výkupní cenu z rozšířených jaderných elektráren, nemůže být řeč. "To je obrovské riziko. Toto vůbec není cesta," řekl v neděli v České televizi.

Křetínského EPH se k zájmu nevyjadřuje

Podle informací ČTK chtěl mít Enel do dnešního dne seznam zájemců, kteří se o Slovenské elektrárne zajímají. Další z českých potenciálních uchazečů, o kterých se hovořilo, Energetický a průmyslový holding dnes podání nabídky komentovat nechtěl. "Bez komentáře," sdělil ČTK mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Slovenské elektrárne provozují jaderné, vodní a uhelné elekrárny o instalovaném výkonu 5,7 GW, které v roce 2013 vyrobily 22,8 TWh elektrické energie. Slovenské elektrárne v roce 2013 vykázaly čistý zisk ve výši 356 milionů eur (necelých 10 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy