Čeští nábytkáři míří k rekordu, výroba má stoupnout na 43 miliard korun

ČTK ČTK
1. 10. 2015 13:18
Zatím nejvíc nábytku se v Česku vyrobilo v předkrizovém roce 2007, kdy celková výroba dosáhla 41,65 miliardy korun. Letos bude podle všech předpokladů tento rekord překonán, říká tajemník Asociace českých nábytkářů. Na export míří necelá pětina nábytku vyrobeného v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ISIFA/Thinstock

Praha - Čeští výrobci nábytku letos čekají rekordní rok. Plánují vyrobit nábytek za 42,91 miliardy korun, což je takřka o tři miliardy korun více než loni. Rekordní bude i export, který se meziročně zvýší o 2,14 miliardy na 23,58 miliardy korun. Informovala o tom Asociace českých nábytkářů, která vychází z vlastních údajů, statistik společnosti Apicon a Českého statistického úřadu.

"Zatím nejvíc nábytku se v Česku vyrobilo v předkrizovém roce 2007, kdy celková výroba dosáhla 41,65 miliardy korun. Letos bude podle všech předpokladů tento rekord překonán," uvedl tajemník asociace Tomáš Lukeš. Kvalifikovaný odhad podle něj vychází z výsledků za první pololetí a v úvahu je třeba vzít také dynamiku celkového vývoje trhu.

Přestože nábytkáři vyvezou do zahraničí v přepočtu na peníze nejvíce nábytku v historii, díky růstu tuzemské spotřeby ale mírně klesne exportní výkonnost českých nábytkářů na 19,2 procenta. Vyveze se tedy necelá pětina nábytku vyrobeného v Česku.

"Přes letošní předpokládaný mírný pokles jde za posledních sedm let stále o strmý nárůst exportní aktivity poté, co se exportní výkonnost českých nábytkářů v roce 2009 propadla až na 6,3 procenta," podotkl Lukeš. Za pozitivním vývojem ve výrobě nábytku stojí exportní úspěšnost českých výrobců nábytku, dodal.

Spotřeba nábytku v Česku letos vzroste o 2,52 miliardy korun na také rekordních 34,67 miliardy korun. Nadpoloviční většinu nábytku vyrobí čeští nábytkáři, podíl importu bude 44,25 procenta.

Za zvýšení podílu exportovaného nábytku na spotřebě o dva procentní body mohou hlavně velké specializované nábytkářské obchody. "Ty se snaží o zákazníka bojovat především cenou a velkým množstvím slevových akcí, podobně jako je tomu třeba u potravin. Zároveň disponují velkými kapitálovými možnostmi," podotkl Lukeš.

Nejvíce nábytku se do Česka dováží z Polska, odkud by se měl letos dovézt nábytek za dvě miliardy korun. Na druhém místě je Čína s objemem dovozu kolem 1,5 miliardy korun. Tyto dvě země společně letos dosáhnou na 46,68 procenta podílu celkového importu nábytku.

Na třetím místě je s očekávanými 1,2 miliardy korun Německo, kam naopak míří nejvíce českého nábytku, celkem 29,74 procenta. V přepočtu na ceny jde o 3,5 miliardy korun. S velkým odstupem následují Slovensko, Francie a Velká Británie.

 

Právě se děje

Další zprávy