Českým drahám klesl zisk o třetinu, stěžují si na kamiony

Marek Miler
31. 8. 2015 9:30
V oblasti osobní dopravy se Českým drahám podařilo snížit ztrátu na 78 milionů korun z loňských 262 milionů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: ČD Cargo

Praha - Zisk skupiny České dráhy klesl v letošním prvním pololetí na 102 milionů korun, což je o více než třetinu oproti stejnému období loňského roku. Důvodem je zhoršení v oblasti nákladní dopravy, uvedl podnik v dnešní oficiální zprávě. Hospodaření hlavních konkurentů Českých drah v oblasti osobní dopravy, tedy společností RegioJet a Leo Express, se ve stejném období zlepšilo.

Provozní hospodářský výsledek ČD před odpisy, daněmi a amortizací, označovaný zkratkou EBITDA, rostl o 13 procent na 292 milionů korun.

Podle Českých drah pokračuje v segmentu nákladní přepravy trend nárůstu kamionové přepravy, které není možné bez pomoci státu dostatečně čelit. Největší dceřiné společnosti ČD Cargo tak meziročně klesl zisk o více než polovinu na 216 milionů korun, zatímco před rokem dosáhl 540 milionů.

Předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek uvedl, že management bude jednat s vedením ČD Cargo o tom, jak posílit výhody železnice vůči silniční dopravě. Podle Krtka je problémem například to, že provozovatelé silniční dopravy nemusí platit poplatky za používání silnic nižší třídy.

V oblasti osobní dopravy se Českým drahám podařilo snížit ztrátu na 78 milionů korun z loňských 262 milionů. Podle podniku se to podařilo díky vyšším tržbám a úsporám nákladů, i přes investici 1,8 miliardy korun do modernizace vozového parku.

Tržby z osobní dopravy stouply o 245 milionů na 10,5 miliardy korun. I "přes masivní výlukovou činnost" se podařilo udržet počty cestujících na loňské úrovni 85,5 milionu.

Zatímco v nákladní přepravě čelí České dráhy nárůstu kamionové přepravy, v osobní dopravě jim konkurují hlavně RegioJet podnikatele Radima Jančury a Leo Express Leoše Novotného. Státní podnik tak musel v uplynulých sedmi letech investovat 37 miliard korun do modernizace vozového parku.

Za prvních šest měsíců oba zmínění konkurenti Českých drah své hospodaření zlepšili: Leo Express snížil ztrátu o téměř polovinu na 38 milionů korun. RegioJet vydělal 7,5 milionu korun - údaj je ale na rozdíl od ostatních podle českých účetních standardů.

 

Právě se děje

Další zprávy