Český výrobce textilií Pegas Nonwovens postaví v Egyptě druhou výrobní linku

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2015 11:16
Nová linka má umožnit vyrábět materiály ze dvou komponentů, podle generálního ředitele Františka Řezáče jde o novinku v odvětví netkaných textilií. Loni díky první egyptské lince celková produkce (se znojemským a bučovickým závodem) poprvé překonala 100 000 tun a výnosy činily zhruba 6,3 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pegas Nonwovens

Znojmo - Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens bude v egyptském závodě poblíž hlavního města Káhiry stavět druhou výrobní linku. Její kapacita má být do 10 000 tun ročně a v provozu by měla být ve druhém čtvrtletí roku 2017. Kapacita celého závodu se tak zvýší na 30 000 tun ročně a společnost plánuje v budoucnu ještě instalaci dalších zařízení, díky nimž bude možné vyrábět až 45 000 tun materiálu ročně, uvedl v tiskové zprávě generální ředitel František Řezáč.

Nová linka umožní vyrábět materiály ze dvou komponentů. "Jedná se o úplně novou záležitost, první svého druhu v odvětví netkaných textilií. Snažíme se upevnit pozici jednoho z technologických lídrů v odvětví netkaných textilií, které se používají pro výrobu jednorázových hygienických produktů," uvedl Řezáč.

Egyptský závod ve městě 6th of October City začal vyrábět v polovině roku 2013 a investice tehdy dosáhla 1,5 miliardy korun. Jejímu rychlejšímu rozjezdu tehdy zabránily politické nepokoje v Egyptě a zhoršená bezpečnostní situace. Nyní již pracuje na plný výkon.

Loni díky egyptské lince celková produkce se znojemským a bučovickým závodem poprvé překonala 100 000 tun a výnosy činily zhruba 6,3 miliardy korun. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává 570 lidí.

Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

 

Právě se děje

Další zprávy