Český průmysl pokračuje v růstu, překvapivě ale zpomalil

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 12. 2014 9:19
Největší podíl na říjnovém růstu průmyslové produkce měla opět auta a průmysl na jejich výrobu navázaný.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Český průmysl pokračuje v dobré kondici, i když tempo růstu zpomalilo. V říjnu průmyslová produkce meziročně vzrostla reálně o 3,2 procenta. Ve srovnání se zářím pak mírně, o 0,5 procenta, poklesla. Ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu. Analytici čekali v průměru meziroční růst o 4,1 procenta.

"Ke slabšímu výsledku zřejmě dopomohly i kalendářní efekty - úterní svátek 28. října svádí k výběru dovolené. O významném zklamání bych vůbec nehovořil. Trendový vzestup průmyslu je jasně patrný, přičemž pokračující expanzi indikují i předstihové indikátory," shrnul říjnový výsledek Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

V září průmyslová produkce rostla meziročně reálně o 5,6 procenta a vyvrátila obavy z možného poklesu po negativní srpnové bilanci, kdy průmysl pod vlivem podnikových dovolených meziročně klesl o 2,8 procenta.

V říjnu opět výrazně rostly tržby z průmyslové činnosti (meziročně + 8,9 %) i hodnota nových zakázek (+ 8,3 %). Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 7,5 procenta.

Největší podíl na říjnovém růstu průmyslové produkce měla opět auta a průmysl na jejich výrobu navázaný. Toto odvětví vzrostlo meziročně o desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy