Český průmysl je český jen z poloviny, spočítali statistici

Petr Kučera Petr Kučera
27. 10. 2014 15:20
ČSÚ: Přidaná hodnota vytvořená podniky se zahraničním majitelem se na tuzemském průmyslu podílí přesně polovinou.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Tuzemský průmysl je v českých rukou jen zhruba z poloviny. Vyplývá to z údajů, které Český statistický úřad zveřejnil v nejnovějším vydání svého časopisu Statistika a my.

Pokud vezmeme jen počet podnikatelských subjektů v oboru, je jich pod českou kontrolou sice 98 procent, ale statistika je zkreslená obrovským množstvím malých podniků včetně podnikajících fyzických osob. Podíváme-li se na ale na počet zaměstnanců, tak 45 procent jich v průmyslu pracuje pro více či méně vzdáleného zahraničního vlastníka. A pokud jde o tržby, tak zahraniční vlastníci se na tuzemském průmyslu podílejí téměř 59 procenty.

Přidaná hodnota vytvořená podniky se zahraničním majitelem – což je ukazatel, který signalizuje význam z hlediska ekonomického výkonu – se na tuzemském průmyslu podílí přesně polovinou. Podíl přidané hodnoty na zaměstnance také naznačuje, že v podnicích pod zahraniční kontrolou je produktivita o něco vyšší než v těch tuzemských. Tento jev ale nelze připsat pouze vlastnické struktuře, protože ve větších podnicích bývá větší i produktivita, upozorňují statistici.

Německo, USA a Francie

Nejvíce majitelů pochází z Německa (zhruba 22% podíl na tržbách, 18% na přidané hodnotě a 16% na zaměstnancích; s velkým odstupem následují Spojené státy americké (5 % tržeb, 6 % přidané hodnoty, 5,3 % zaměstnanců). Třetí podle přidané hodnoty pak je Francie.

Z jednotlivých průmyslových oborů mají zahraniční vlastníci největší vliv na výrobu motorových vozidel (kromě motocyklů). Na tržbách oboru se podílejí 94,4 procenta, na přidané hodnotě 92,4 procenta a na počtu zaměstnanců 82,4 procenta. Na druhém místě pomyslného žebříčku následuje výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků, třetí je výroba nápojů.

Nejvíce v českých rukou je naopak výroba nábytku. Zahraniční vlastníci se na celkových tržbách oboru podílejí necelými 19 procenty, vytvářejí zhruba 17 procent přidané hodnoty a pracuje pro ně 15 procent zaměstnanců. Podle statistiků ale toto odvětví patří spíše k méně významným, pokud jde o podíl na celku.

Nejvíce "cizinců" působí v Irsku

Vyšší podíl zahraničních vlastníků na průmyslu mají podle Eurostatu jen Irsko (83,4 % přidané hodnoty v roce 2011), Maďarsko (66,2 %) a Slovensko (61,8 %). Z hlediska zaměstnanosti se vyššími podíly pyšní také Lucembursko a Estonsko.

Článek vyšel ve středu 22. října v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy