České obušky pro londýnskou policii. Úspěch malé firmy

Robert Břešťan, týdeník Ekonom
24. 5. 2014 15:00
Společnost ESP původně vyráběla panoramatická kukátka do dveří. Nyní patří do světové špičky v oblasti vybavení pro bezpečnostní složky a osobní ochranu.
Břetislav Košťál
Břetislav Košťál | Foto: Matej Slávik

Pokud byly začátky firmy ESP (Euro Security Products) garážové, dnes jsou panelákové. Doslova. Jedna z kanceláří firmy sídlí ve vysokém paneláku na pražském Zahradním Městě. V těchto místech by asi nikdo nehledal českou společnost, která na světovém trhu s vybavením pro bezpečnostní složky i pro osobní ochranu konkuruje naprosté světové špičce.

"Nevím, jestli jsme v našem oboru jedničkou, nebo dvojkou. Možná tak ,jedenapůlkou'," říká Břetislav Košťál, jeden ze dvou majitelů firmy, která na trh dodává mimo jiné teleskopické obušky, elektrické paralyzéry, obranné spreje, nejrůznější druhy pouzder, včetně těch na zásobníky samopalu AK-47 nebo M16, tonfy či štíty pro policejní zásahy. Firma drží i několik evropských a amerických patentů a její zboží pod svojí značkou prodává například i americký gigant v oboru, firma Blackhawk.

Poslední hit? Textilní pouta

Každý teleskopický obušek, který za pasem nosí čeští policisté, je z dílny ESP. "Není výjimkou, že si k nám policisté jezdí kupovat další prvky vybavení za svoje vlastní peníze," říká Košťál. Kromě českých policistů firma vybavuje policii v řadě dalších zemí: například v Mexiku, Indii, Venezuele, Indonésii, Číně, Tunisu, Španělsku a Kongu. "Jedna z posledních objednávek na postupnou dodávku až 22 tisíc teleskopických obušků přišla od londýnské metropolitní policie," říká Košťál.

Právě policie z celého světa je také významným odběratelem posledního "hitu" v oboru - jednorázových textilních pout. "To jsou statisíce kusů," říká Košťál k novince, která postupně vytlačuje dříve běžná, ale dražší plastová pouta.

Na počátku byla kukátka

S podnikáním začal Břetislav Košťál hned na počátku 90. let. Na koleně začal s kolegou z vysokoškolských studií elektrotechniky Vladimírem Kůpou vyrábět nejprve dekodéry pro satelitní vysílání. Šlo o kusovou domácí výrobu, která ale položila základ pozdějšímu úspěšnému byznysu. Získaný kapitál pomohl rozjet první úspěšný sortiment, který firma obou kolegů v omezené míře vyrábí dodnes: panoramatická dveřní kukátka.

"Asi si vzpomenete, jak tehdy vypadala kukátka v českých panelácích: bakelitové kolečko, skrz něž nebylo skoro nic vidět,“ vzpomíná Košťál na začátky firmy pod původním názvem Fly. Výrobu optiky i kovových součástí si zadávali externě, a jak Košťál říká, pomohli tak na nějaký čas oddálit krach několika jiných firem. Sami začínající podnikatelé byli totiž zaskočeni tím, jak se kukátkový byznys rozjel.

Hlavní část podnikání ale dnes leží úplně jinde. Na počátku byl elektrický paralyzér. Jak podotýká Košťál, asi jediný výrobek, který má něco společného s původní elektrotechnickou profesí obou majitelů firmy. "Vývoj k žádoucí kvalitě a bezpečnosti nám trval tři roky. Máme k paralyzérům i několik chráněných užitných vzorů. Dnes jsme třeba jednou z pouhých dvou firem, které je mohou dovážet do Německa, kde pro ně platí přísná pravidla a omezení. Máme tak velký odbyt, že máme i výrobní problémy," říká Košťál.

Obálka Ekonom
Obálka Ekonom | Foto: Aktuálně.cz

Jak ESP zajišťuje výrobu, když nemá vlastní továrny?

Co firmě vadí na veřejných zakázkách pro českou polici?

Jaké problémy přinesl firmě kalený obušek v USA a jaké další plány má na tamním trhu?

Kolik má firma zaměstnanců a jak vysoký má obrat?

Čtěte podrobněji v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.

K dostání na obvyklých místech. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy