Český EPH smí převzít italské elektrárny, souhlasí Komise

ČTK ČTK
4. 5. 2015 12:56
Evropská komise: Krok nenaruší hospodářskou soutěž.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Evropská komise dnes schválila převzetí sedmi italských elektráren českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH). Uvedla to s tím, že krok nenaruší hospodářskou soutěž.

EPH v lednu oznámil, že v Itálii od společnosti E.ON kupuje šest plynových a jednu černouhelnou elektrárnu. Jejich celkový výkon dosahuje 4500 MW, je tedy vyšší než výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.

Výši transakce ani způsob financování EPH neuvedl, italská média loni v prosinci odhadovala akvizici na skoro 60 miliard korun. E.ON podle médií zatěžuje dluh 31 miliard eur (zhruba 880 miliard korun). Proto firma spustila reorganizaci, v jejímž rámci se zbavovala některých činností, včetně aktivit v Itálii.

Komise, která krok posuzovala ve zjednodušeném postupu, došla k závěru, že akvizice nevyvolává obavy z narušení pravidel hospodářské soutěže. Připomněla, že EPH dosud působí především v České republice, na Slovensku, v Německu, Polsku a Británii.

Součástí transakce je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santona Sardinii.

 

Právě se děje

Další zprávy